Marți, sindicatele franceze au anunțat o nouă rundă de proteste la nivel național împotriva reformei sistemului de pensii a președintelui Emmanuel Macron, programată să aibă loc pe 6 iunie.

În ciuda protestelor de amploare din mai multe sectoare, președintele Emmanuel Macron a decis luna trecută să mărească vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.

Această decizie a dus la o scădere semnificativă a popularității sale, similară cu nivelurile înregistrate în timpul crizei „Vestelor galbene” din 2018-2019.

Pe 8 iunie, Adunarea Națională urmează să dezbată un proiect de lege prezentat de deputații partidului de opoziție Liot. Propunerea legislativă vizează abrogarea legii recente care mărește vârsta de pensionare cu doi ani.

În urma protestelor violente care au avut loc pe 1 mai, sindicatele au declarat o nouă zi de proteste la nivel național pe 6 iunie.

Francezii au ieșit din nou în stradă pe 1 mai

Le Figaro a relatat că, marți, ministrul francez de interne Gerald Darmanin a oferit o actualizare a violențelor care au izbucnit în timpul demonstrațiilor de 1 Mai împotriva propunerii de reformă a pensiilor. Darmanin a declarat că cel puțin 540 de persoane au fost arestate.

Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a anunțat că, în timpul demonstrațiilor de luni la nivel național împotriva proiectului de reformă a pensiilor, cel puțin 540 de persoane au fost arestate. Noul bilanț a relevat, de asemenea, că 406 polițiști și jandarmi au fost răniți. Numai la Paris, 259 de polițiști au fost răniți, potrivit declarației lui Darmanin pentru BFMTV.

„Trebuie să avem cele mai puternice sancțiuni penale împotriva celor care atacă forțele de ordine”, a adăugat ministrul.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, zeci de mii de persoane din orașele mari și mici din Franța au protestat împotriva reformei recent adoptate a sistemului de pensii. În mod obișnuit, între 100.000 și 160.000 de persoane participă la demonstrațiile de 1 Mai în Franța.

Președintele Emmanuel Macron a promulgat la jumătatea lunii aprilie legea privind reforma pensiilor, care a majorat vârsta de pensionare cu doi ani, după ce Consiliul Constituțional a validat-o. Deși sindicatele franceze i-au cerut președintelui să nu promulge legea, acesta a mers mai departe cu ea. Între timp, Consiliul Constituțional respinsese și propunerea opoziției de organizare a unui referendum privind reforma pensiilor.

Cu toate acestea, a fost depusă o nouă cerere de referendum, care ar urma să fie analizată de Consiliu la începutul lunii mai.