Potrivit unui trader din apropierea discuţiilor, cel puţin o companie franceză negociază achiziţionarea de grâu din România, după ce ploile abundente din lunile mai şi iunie i-au afectat recolta. Fermierii francezi vor strânge în acest an cea mai mică recoltă la grâu de după 2003, susţin analiştii de la Offre & Demande Agricole.
La bursa Euronext de la Paris, cotaţiile futures la grâu francez cu livrare în luna decembrie au crescut cu peste 7% după ce la 1 iulie au atins cea mai scăzută valoare din acest an. Creşterea din ultima lună a majorat decalajul faţă de preţurile la grâu din alte ţări, inclusiv Ucraina şi România, ceea ce a crescut atractivitatea importurilor pentru traderii care vor să profite de diferenţele de preţ.
"Este foarte neobişnuit să vedem Franţa importând grâu, mai ales aşa de devreme, în lunile iulie şi august. Este posibil ca importurile să fie utilizate ca o modalitate de a profita de diferenţa de preţ dintre grâul francez şi cel provenit din bazinul Mării Negre", a declarat Benjamin Bodart, director la firma de consultanţă CRM Agri-Commodities.
Paul Gaffet, analist la Offre & Demande Agricole, estimează că în sezonul 2016-2017, care a început luna aceasta, recolta de grâu a Franţei ar putea scădea cu 26%, până la 30,4 milioane tone. Gaffet a adăugat că producţia ar putea fi chiar mai mică decât prognozele actuale, astfel că traderii vor fi nevoiţi să importe grâu de calitate din ţările din sudul Europei pentru a creşte potenţialul de export al Franţei.
La rândul său, Nicolas Ferenczi, economist şef la principala asociaţie a producătorilor francezi de grâu, AGPB, a declarat că în mod normal Franţa importă 200.000 până la 400.000 de tone de grâu pe an, fie din ţări europene, fie din Canada, din cauză că aceasta nu cultivă grâul de calitate ridicată de care este nevoie uneori pentru a produce pâine. Chiar dacă a recunoscut că este posibil ca şi în acest an să fie nevoie de importuri, Nicolas Ferenczi a adăugat că, deocamdată, este prea devreme să spună dacă acestea vor fi mai mari decât media, deoarece totul depinde de programul de exporturi.
În timp ce analiştii îşi reduc estimările pentru recolta de grâu a Franţei, prognozele referitoare la producţia din regiunea Mării Negre continuă să fie îmbunătăţite. Potrivit directorului general al Institutului pentru Studii Agricole din Rusia (Ikar), Dmitry Rylko, în sezonul 2016 – 2017 Rusia va recolta o cantitate record de 69 de milioane de tone de grâu. De asemenea, recolta de grâu a Ucrainei va fi mai mare decât se estima anterior, a anunţat firma de cercetare de piaţă UkrAgroConsult.
Joi, la bursa de la Paris, cotaţiile la grâul de panificaţie cu livrare în luna decembrie au crescut cu 0,9%, până la 169,25 euro (188 dolari) pe tonă. Este vorba de un preţ cu peste 20 de dolari pe tonă mai mare decât grâul de calitate mai bună tranzacţionat pe piaţa fizică de Ucraina şi România. Aceasta, în condiţiile în care în mod normal grâul francez are un conţinut de proteine de aproximativ 11%, mai mic decât cel de 12,5% pentru grâul din regiunea Mării Negre.
"Grâul francez este destul de scump comparativ cu cel din România. Este prea devreme să spunem dacă aceste importuri vor continua", este de părere Wibke Baars, consultant la firma franceză de consultanţă Agritel. AGERPRES