Banca are în vedere finanţarea activităţii de creditare în special de pe piaţa locală şi şi-a propus să fie între primii cinci-şase jucători din punct de vedere al atractivităţii depozitelor. "Oferim (la dobânzi n.r.) mai puţin decât o bancă grecească, dar mai mult decât o bancă ce vine de pe o piaţă dezvoltată", a mai spus Martin. Potrivit acestuia, 2012 va fi un an greu, şi ar fi o surpriză plăcută dacă economia locală ar reuşi o creştere cu 1%, luând în calcul dependenţa României faţă de piaţa europeană, principalul partener comercial.
Ţinte pentru 2012
În 2010, banca locală a înregistrat o pierdere netă de 13,5 milioane de euro, iar în 2011 aceasta s-a redus la 5,1 milioane de euro, ţinta pentru acest an fiind echilibrarea bilanţului. Atingerea unui rezultat net pozitiv sau aproape de zero va fi destul de dificil de realizat, spune Pierre Martin, în condiţiile în care, deşi BNR a scăzut dobânda cheie, costul de finanţare este mare.
Accentul pe clientela corporate
"Pe parte coporate vrem o clientelă selectivă. Banca se adresează în special cu serviciile clienţilor internaţionali, ai grupului, din ţări precum Italia, Grecia sau Franţa, acesta fiind core business-ul băncii. Targetăm şi persoane fizice, în special cu pachete salariale", a mai spus Martin.
În prezent, 50% din business-ul băncii îl reprezintă clientela corporate şi 50% clientela retail. Potrivit lui Martin, banca va încerca să crească ponderea business-ului corporate în total.
Creditele acordate de grupul Credit Agricole filialei locale reprezintă în prezent mai mult de 50% din lichidităţile pe care le are la dispoziţie filiala. Creditele noi acordate de Emporiki în România au totalizat în ultimii doi ani 130 de milioane de euro. În ultimii doi ani grupul francez a investit circa 50 de milioane de euro în filiala locală, 40 de milioane fiind majorarea de capital, iar 10 milioane de euro un credit subordonat.
Potrivit lui Pierre Martin, banca are o coverage ratio de 79%. La finele anului trecut, Emporiki avea o rată de adecvare a capitalului de 22%. În prezent, Emporiki Bank România este deţinută în proproţie de 99,68% de Emporiki Bank of Greece, care este deţinută integral de Credit Agricole Group. În 2006, grupul Credit Agricole a cumpărat banca grecească Emporiki, care era prezentă în România încă din 1996. Capitalul social majoritar al Emporiki România este deţinut de Emporiki Bank of Greece, deţinută de Credit Agricole.