Francezii preferă să lase Marea Britanie să iasă din UE decât să facă unele concesii britanicilor

Cei mai mulţi dintre francezi preferă să lase Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană (UE) decât să facă mai multe concesii britanicilor, rezultă dintr-un sondaj anual Transatlantic Trends, publicat miercuri de Institutul German Marshal Fund (GMF), informează AFP.

Potrivit sondajului, 52% dintre francezi găsesc preferabil ca 'Marea Britanie să părăsească UE', decât ca 'alţi membri să facă mai multe eforturi' pentru Marea Britanie.

Franţa este singura ţară dintre cele zece participante la sondaj (Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Grecia şi Suedia) unde această atitudine este majoritară. În medie, 51% dintre europenii intervievaţi sunt de părere că este nevoie de mai multe eforturi pentru a menţine Marea Britanie în UE, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte imigraţia, 29% dintre francezi sunt de părere că în Franţa există 'prea multe persoane care nu s-au născut în Franţa', în condiţiile în care cifra era de 43% în 2013. De asemenea, 53% dintre francezi consideră că 'există multe, însă nu prea multe persoane care nu s-au născut în Franţa' şi 16% sunt de părere că 'nu există multe' asemenea persoane. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de cel puţin 1.000 de persoane în fiecare ţară, în perioada 2-25 iunie.

Premierul britanic David Cameron a promis că, dacă va câştiga alegerile legislative de anul viitor, va organiza până în anul 2017 un referendum privind rămânerea ţării sale în Uniunea Europeană, el dorind ca în acest interval de timp să se renegocieze condiţiile apartenenţei Marii Britanii la blocul comunitar.

Mai mult, Financial Times informa la jumătatea lunii august că unele bănci care-şi desfăşoară activitatea în City-ul londonez întocmesc în prezent planuri ce includ mutarea operaţiunilor acestora în Irlanda în eventualitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Conform unor surse din sectorul bancar la care face referire publicaţia financiară, printre băncile care au în vedere o asemenea opţiune se numără Citigroup Inc, Morgan Stanley şi Bank of America Corp. Însă Financial Times menţionează că aceste planuri sunt în prezent doar într-o etapă preliminară.