Pe ultima suta de metri, Vivendi Generale des Eaux a concurat pentru obtinerea contractului de concesiune cu Suez Lyonnaise des Eaux si cu International Thames Water Ltd. Licitatia organizata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in cursul saptamanii trecute i-a desemnat castigatori pe francezii de la Vivendi. Unicul criteriu de departajare a fost oferta de pret, respectiv tariful minim pentru un anumit nivel de servicii. Cu un tarif mediu de 2.054 lei/metru cub de apa, acestia au devansat International Thames Water Ltd. (2.683,4 lei/metru cub) si Suez Lyonnaise des Eaux (3.488,25 lei/metru cub). Pe o perioada de 25 de ani, castigatorii vor investi in modernizarea si extinderea retelei de apa si canalizare, acum la pamant, platind, in acelasi timp Primariei o redeventa anuala de 5.000 euro.
Francezii organizeaza un monopol cu fata umana
Vivendi Generale des Eaux se confrunta cu o provocare serioasa. Sistemul actual de alimentare cu apa si canalizare are o varsta venerabila (110 ani) si „exceleaza” printr-un volum mare de apa nefacturata (circa 46%), pierderi uriase in reteaua de distributie (circa 28%), pierderi cauzate de contorizarea insuficienta (circa 18%) si circa 2.500 de km de conducte vechi si deteriorate. Investitorii sunt obligati, prin contract, sa rezolve aceste probleme, carora li se adauga productia insuficienta de apa potabila (1,7 metri cubi/zi, la o populatie de 2,1 milioane locuitori), capacitatea insuficienta a statiilor de tratare a apei de la Arcuda si Rosu, si lista ar putea continua.
Capitalul necesar punerii la punct a unei retele de distributie si canalizare la standarde europene este estimat la circa 800 milioane dolari. Primele 35 de milioane dolari sunt alocate recapitalizarii actualei Regii Generale de Apa. Aceasta din urma va suferi transformari radicale.
Jean – Patrice Poirier, directorul pentru Europa de Est al Grupului Vivendi, a anuntat ca prioritati ale companiei reorganizarea in profunzime a regiei si orientarea preponderenta, in primii doi ani, spre administrarea la standarde occidentale a abonatilor. In vartejul reorganizarii RGAB vor fi si disponibilizari de personal, convenite pe baza unui plan social cu sindicatele. In ceea ce priveste cea de-a doua prioritate, investitorul francez va infiinta un serviciu model de relatii cu clientii. Acestia nu vor avea motive de suparare in ceea ce priveste promptitudinea serviciilor si calitatea apei potabile.
Statiile de tratare a apei raman pe mai tarziu
Un scadentar strict, prevazut in contractul de concesiune, impune concesionarului ca, pana in 2004, sa asigure continuitatea deservirii cu apa a locuitorilor Capitalei 24 de ore din 24. Pana in anul 2025, Vivendi se angajeaza sa furnizeze servicii de apa si canalizare comparabile cu cele din Uniunea Europeana.
Compania franceza va deveni operationala in Bucuresti in trei-sase luni de la semnarea contractului de concesiune. La expirarea acestui interval, Vivendi urmeaza sa prezinte Consiliului General al Municipiului Bucuresti o oferta pentru statia de tratare de la Crivina Ogrezeni. Obiectivul nu a fost inclus in contractul de concesionare a serviciilor de apa si canalizare ca investitie obligatorie, pentru a nu vicia tariful ofertat. Conform declaratiilor oficiale, Crivina Ogrezeni este o afacere rentabila pentru concesionari. Proiectul este finantat de Banca Mondiala, Guvernul participa si el cu o parte, iar rata dobanzii este sub cea practicata la ora actuala pe plan mondial. Intr-o perspectiva ceva mai indepartata, investitorii au ca obiectiv si statia de tratare a apei de la Glina.
Pentru bucuresteni, primul efect va fi cel al cresterii cu 15% a pretului platit pe metrul cub de apa. Abia in anul 2001 vor intelege pe ce dau bani mai multi: gurile de canal vor fi desfundate in 24 de ore de la sesizare, iar reclamatiile vor fi solutionate cu promptitudine. O apa cu adevarat curata va curge la robinete cam prin anul 2009. Pana atunci, Vivendi Generale des Eaux isi va fi indeplinit o mare parte din obligatiile asumate. Garantia: renumele companiei, dar si masurile de precautie pe care Consiliul General al Municipiului Bucuresti si le-a luat. In plicurile pe care concurentii le-au depus la Comisia de licitatie s-au aflat, alaturi de ofertele de pret, si strategiile de recuperare a investitiei (cash-flow). Ofertantilor necastigatori le-au fost inapoiate documentele, in custodia Consiliului General al Municipiului Bucuresti ramanand doar strategia companiei Vivendi. In ipoteza in care concesionarul declara, la un moment dat, ca nu poate finaliza investitia, solicitand o majorare de tarif, Consiliul ii analizeaza cash-flow-ul si, daca oferta initiala a fost una de dumping, il actioneaza in judecata.
Ce castiga bucurestenii din concesionarea serviciilor de apa si canalizare
In conturile municipalitatii intra anual o redeventa de 5.000 euro
Imbunatatirea, conform unui scadentar bine stabilit, a calitatii apei. In cinci ani, Vivendi Generale des Eaux va moderniza statiile de tratare a apei de suprafata de la Arcuda si Rosu, iar in anul 2025 vor fi atinse normele europene in materie de calitate
Extinderea si modernizarea retelei de apeducte de transport al apei tratate si a rezervoarelor statiilor de pompare orasenesti
Extinderea si modernizarea retelei de distributie a apei potabile, precum si a retelei de canalizare
Deservirea cu apa a celor 2,1 milioane locuitori ai Capitalei in flux continuu, 24 de ore din 24
Tratarea apelor uzate in conformitate cu standardele europene
Extinderea serviciilor in zone nedeservite in prezent
Cine este Vivendi
Lider mondial al serviciilor oferite populatiei. Lider european in comunicatii
Cifra de afaceri: 36 miliarde euro
Numar angajati: 200.000 in toata lumea
Piata: opereaza in peste 100 de tari