"Proiectul va prinde formă într-o scrisoare de intenţie comună, neconstrângătoare, dar care va deschide calea spre primele studii preliminare"’, a precizat jurnalul, făcând referire la "surse concordante" neidentificate, conform Agerpres.

Proiectul, dotat cu "câteva zeci de milioane de euro pentru început", "vizează construirea unui prototip de aeronavă invizibilă fără pilot la orizontul lui 2020", potrivit cotidianului, căruia un apropiat al dosarului i-a mărturisit că: "Este în mod clar o pregătire biletarală pentru perioada post-Rafale şi post-Eurofighter".

Pe de altă parte, acest anunţ intervine la două săptămâni de la începutul unor negocieri exclusive între Dassault, constructorul Rafale, şi India pentru achiziţionarea a 126 de aparate, contra unei sume estimate la 12 miliarde de dolari. Un anunţ care a fost foarte prost primit de Marea Britanie, patria numărului unu european al industriei armamentului BAE Systems, care este membru al consorţiului Eurofighter ce produce Typhoon, la rândul său în cursă pentru acest megacontract.

Consorţiul Eurofighter este format din grupul european de apărare şi armament EADS (46%), BAE Systems (33%) şi Alenia Finmeccanica (21%, italian).