Situația are loc în Rouen, un oraș din Franța, unde primăria vrea să pună o statuie a lui Gisèle Halimi, avocată feministă, în locul statuii lui Napoleon. De menționat este faptul că statuia lui Napoleon I a fost instalată pe Place de l’Hotel-de-Ville din Rouen în urmă cu 155 de ani, iar noul primar al orașului, Nicolas Mayer-Rossignol, intenționează să-l înlocuiască cu o statuie a unei femei, Gisèle Halimi, decedată în 2020, avocată și activistă feministă.
„Îmi asum puternica dimensiune simbolică a acestei propuneri”, scrie acesta, care profită de îndepărtarea recentă a statuii lui Napoleon pentru renovare și lansează o controversată dezbatere publică.
În acealași timp, potrivit unui comunicat de presă transmis de primărie, statuia din bronz a fost îndepărtată pe 2 iulie deoarece prezenta o „fisură evolutivă” constituind „un potențial pericol pentru cetățeni”.
În ceea ce privește reparația acesteia, potrivit sursei citate, aceasta ar trebui să dureze câteva luni, perioadă pe care Nicolas Mayer-Rossignol intenționează să o folosească pentru a lansa „o dezbatere și o consultare a cetățenilor” cu privire la locul în care va fi plasată. Figura feministă ar urma astfel să fie instalată în locul statuii lui Napoelon, potrivit LeFigaro.
Val de nemulțumiri în Franța
De menționat este faptul că, în tot acest timp o altă statuie a lui Napoleon a fost pusă, pentru a „face oamenii să zâmbească”, a declarat autorul lucrării pentru France Bleu. Amintim faptul că în anul 2020, când a fost anunțat proiectul statuii lui Gisèle Halimi, Nicolas Mayer-Rossignol a spus că „nu se pune problema înlăturării statuii lui Napoleon”.
Politicienii locali sunt însă extrem de nemulțumiți de dorința edilului. Membrii opoziției Jean-François Bures și Marine Caron denunță o „decizie dureroasă”.
Pentru Thierry Lentz, directorul Fondation Napoléon, această idee este „dezastruoasă”. Mai exact, acesta susține că Napoleon este practic atacat doar pentru onorarea avocatei feministe.
„Încă putem fi surprinși că pentru a o onora pe doamna Halimi, este necesar să-l atacăm pe Napoleon, a cărui statuie face parte din peisajul urban de 135 de ani”, notează Le Figaro într-o coloană scrisă pe site.
Cetățenii orașului se împart și ei în două categorii. Deși unii susțin și felicită această căutare a parității, alții se opun cu înverșunare. În acest context, Uniunea studențească UNI a lansat o petiție care a adunat deja 2.000 de semnături pentru a se opune retragerii statuii lui Napoleon din piața primăriei, scrie BFMTV.
Amintim faptul că o situație similară are loc și în Virginia, unde o statuie veche de 130 de ani a generalului din Războiului Civil Robert E. Lee, care domină o piațetă din Richmond, Virginia, va fi dată jos miercuri.
Căderea celui mai mare monument confederat existent în Statele Unite atrage o serie de provocări juridice pe termen lung, care au început în urmă cu mai bine de un an, când guvernatorul Ralph Northam a ordonat înlăturarea statuii.
„Cel mai mare monument al insurecției confederate din Virginia va cădea săptămâna aceasta”, a declarat guvernatorul democrat într-un comunicat. „Acesta este un pas important în a arăta cine suntem și ce prețuim, noi, Commonwealthul.”