Franck Neel, OMV Petrom: Utilitățile să rămână la preț competitiv față de alte piețe ale energiei

omv

SURSA FOTO: OMV Petrom

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, analizează ultimele consultări privind reglementările din energie. Franck Neel, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Gaze si Energie, a oferit mai multe explicații.

Compania OMV Petrom analizează ultimele consultări privind reglementările din energie. Toți actorii din piață, inclusiv distribuitorii și transportatorii, sunt atenți la ce se întâmplă.

OMV Petrom analizează reglementările din energie

Franck Neel, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Gaze si Energie, a oferit mai multe explicații despre procesul actual de consultare dintre autorități și operatorii din energie, etapă esențială pentru cea de-a cincea perioadă de reglementare.

El a precizat că, dincolo de negocierile în sine, este important pentru companii să aibă acces la rețele și interconexiuni. Totodată, costul final trebuie să fie competitiv în raport cu alte piețe din regiune.

„În ceea de privește procesul de reglementare pentru operatorii de distribuție, nu comentăm pe marginea acestui subiect, este o discuție între distribuitori și autoritatea de reglementare. Ce am putea să scoatem în evidență, în calitate de utilizator al rețelei de distribuție ar fi două lucruri. Unul, în special în ceea ce privește Transelectrica; trebuie să avem acces rapid la interconectării, un răspuns rapid pentru contract, mă refer la ATR etc. Deci trebuie să ne asigurăm că Transelectrica are resurse suficiente pentru a satisface toate cerințele din partea producătorului care vrea să se conecteze și să dezvolte un proiect”, a declarat Franck Neel pentru Gândul.

SURSA FOTO: Dreamstime

Compania este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est

Membrul Directoratului responsabil pentru activitatea de Gaze si Energie a subliniat un alt aspect important. Mai precis, costul reprezintă un factor semnificativ pentru companie.

Costul de interconexiune a crescut destul de mult și cred că aceasta reprezintă un risc pentru competitivitatea gazului în regiune, subliniază acesta.

„Al doilea comentariu este că trebuie de asemenea să ne asigurăm că, la sfârșit, costul total rămâne competitiv pe piață. Nu cred că este o provocare când te uiți în România, dar este mai mult când te uiți peste graniță, când te uiți să aduci de exemplu, gaze naturale sau GNL din Grecia în România, costul de interconexiune a crescut destul de mult și cred că aceasta reprezintă un risc pentru competitivitatea gazului în regiune. Deci este nevoie să ne asigurăm că structura costului rămâne competitivă pe piață pentru consumatorul final al produselor/utilităților. Deci astea sunt cele două: lucruri să ne asigurăm că putem să ne conectăm la rețea la timp și că avem un buget rezonabil și să ne asigurăm că, per ansamblu, utilitățile să rămână la preț competitiv față de alte piețe ale energiei”, a precizat Franck Neel.

Amintim că grupul OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est. Compania este și unul dintre utilizatorii majori ai rețelelor din sistemul energetic național, atât de gaze naturale, cât și energie electrică.