Doliu în Franța! Françoise Bornet s-a stins din viață

Doliu în Franța! Françoise Bornet, protagonista celebrei poze „Baiser de l’Hôtel de Ville” (Sărutul de la Primăria din Paris), imortalizată de Robert Doisneau, a încetat din viață. A murit la onorabila vârstă de 93 de ani.

În primăvara anului 1950, ea, îmbrățișată cu iubitul său în centrul Parisului, a devenit una dintre cele mai iconice imagini ale orașului luminilor.

Françoise Bornet, cunoscută atunci sub numele de Delbart, era o studentă. Avea doar 20 de ani atunci când ea și iubitul ei, Jacques Carteaud, coleg de facultate, au fost surprinși într-o cafenea de Robert Doisneau. Fotograful a primit comanda de la revista americană Life să captureze momente de dragoste autentică în Paris. Ei au devenit subiectul unei serii de imagini, realizate în diverse locații din Paris.

„Mi-a spus: ”Sunt Robert Doisneau, vă găsesc pe amândoi fermecători şi mă întrebam dacă aţi accepta să vă sărutaţi din nou în faţa camerei mele. Eram cu prietenul meu. Nu ne puteam opri din sărutat. Ne sărutam peste tot, tot timpul. Robert Doisneau era în bar, ne-a cerut să pozăm pentru el”, a explicat ea în trecut.

Françoise Bornet
Françoise Bornet (SURSA FOTO: Facebook, Aleksandar Dimitrijevic)
Baiser de l'Hôtel de Ville
Baiser de l’Hôtel de Ville (SURSA FOTO: Artsy)

Alte cupluri au încercat să îi „fure amintirile”

Fotografia a fost publicată în revista americană Life și apoi uitată. A cunoscut o renaștere în anii ’80, transformându-se în postere, cărți poștale și alte produse, de la lenjerii de pat la perdele de duș, calendare și căni.

Când imaginea a fost aleasă pentru coperta revistei franceze de cultură „Télérama” în 1988, mai multe cupluri au pretins că ei sunt protagoniștii din fotografie. Au intentat procese pentru a obține drepturile asupra imaginii, însă demersurile lor au fost respinse în instanța de judecată.

Chiar dacă Francoise Bornet a confirmat ca modelul din fotografie este ea, nu a primit remunerație pentru drepturile de imagine deoarece fața ei nu era vizibilă. Astfel că, a fost considerată de nerecunoscut.

„Era ca şi cum mi-ar fi furat amintirile – şi erau amintiri încântătoare de tinereţe, plăcute şi tandre”, a spus ea.

În anul 2005, a vândut o copie a fotografiei originale, primită cadou de la Robert Doisneau, la o licitație pentru peste 150.000 de euro. Această imagine a devenit un simbol al nostalgiei alb-negru pentru Paris și a unei iubiri tinere.