BNR a anunţat marţi un curs de referinţă record pentru francul elveţian de 4,0221 lei, în urcare cu 2,68% (10,48 bani) faţă de ieri, ca efect al fugii investitorilor de pe euro şi dolar către această monedă de refugiu.
Cu cât liderii mondiali nu găsesc o cale adecvată de a se adresa problemelor economice din Europa şi SUA, investitorii îşi găsesc tot mai mult refugiu, pe lângă aur, şi în francul elveţian, care atinge astfel maxim după maxim. Toate aceste mişcări violente îi lovesc din plin, prin ricoşeu, şi pe românii cu credite în franci elveţieni.
Deşi banca centrală a Elveţiei a făcut o mutare-şoc, anunţând că va adopta o dobândă de interveţie cât mai aproape de zero şi va pompa lichiditate în piaţă pentru a stopa aprecierile implacabile ale francului elveţian, iar anunţul părea că va duce moneda elveţiană pe tobogan, acesta a revenit pe creştere puternică.
De asemenea, gramul de aur a cunoscut cea mai mare urcare din acest an la referinţa BNR, de 4,45%, până la nivelul maxim istoric de 170,3453 lei, în linie cu mişcările din pieţele internaţionale, unde uncia de aur a atins noi maxime absolute, de 1.779 dolari.
Creşteri mai moderate au fost raportate pentru euro, cu 0,54% (2,28 bani), până la 4,2670 lei, dar şi pentru dolarul american, pentru care BNR a anunţat un curs de referinţă de 2,9892 lei, în creştere cu 0,42% (1,24 bani).
Francul elveţian: un pericol pentru economia Elveţiei?
Francul ‘este de departe supraevaluat’, afirmă Claude Maurer, economist la Credit Suisse. Potrivit acestuia, diferenţa de dobânzi dintre Elveţia şi Uniunea Europeană le provoacă investitorilor pierderi de aproape 1,5% din venituri pe an, ‘doar pentru a fi siguri că banii lor sunt plasaţi în siguranţă’ în Confederaţie.

‘Singurul motiv real pentru cumpărarea de franci elveţieni este aversiunea la risc’, adaugă acesta.

Acest fenomen, amplificat de criza datoriei publice şi de temerile legate de conjunctura mondială, a dus la creşterea inevitabilă a francului. De la începutul anului, moneda elveţiană a urcat cu 13% faţă de euro şi cu 18% faţă de dolar.


Evoluția francului elvețian la referința BNR
Potrivit lui Jan-Egbert Sturm, directorul Institutului de Cercetare Economică KOF, investitorii îşi plasează banii în franci elveţieni, deoarece celelalte devize ‘riscă pur şi simplu o incapacitate (de plată a datoriei publice) într-un fel saul altul’.

Forţa francului riscă, mai devreme sau mai târziu, să dăuneze economiei elveţiene.

Pe măsură de francul urcă, competitivitatea exportatorilor elveţieni scade. Majoritatea firmelor elveţiene au publicat deja bilanţuri trimestriale afectate de scumpirea francului.