Şi yenul japonez s-a devalorizat după ce ministrul de finanţe al Japoniei, Jun Azumi, a anunţat că va arăta oficialilor Grupului celor şapte state puternic industrializate că un yen puternic nu este favorabil economiei globale.

Moneda euro a scăzut pentru a şasea zi consecutiv în raport cu dolarul iar coroana norvegiană s-a apreciat în condiţiile în care investitorii caută alternative pentru francul elveţian.

Francul a scăzut cu 8 ,8% în raport cu euro, până la 1.20697 euro, miercuri dimineaţă la New York, după o depreciere anterioară de 9,9%. În raport cu dolarul, francul a pierdut 9,5%.

Moneda elveţiană a scăzut cu cel puţin 8,2% în raport cu 16 dintre cele mai tranzacţionate valute.

Pe de altă parte, coroana norvegiană a urcat cu 0,6% în raport cu dolarul, până la 5.4091 coroane/dolar, şi s-a apreciat cu 1,4% în raport cu euro, până la 7.5714 coroane/euro. În raport cu francul elveţian, moneda Norvegiei a câştigat 9,4%, urcând la 6.2683 coroane/franc.

În ultimele luni, francul elveţian a atins valori record în raport cu euro şi dolarul, ceea ce a afectat exporturile Elveţiei şi a erodat creşterea economiei. Chiar dacă Banca Naţională a Elveţiei a scăzut costul împrumuturilor la zero, îngrijorările investitorilor referitoare la criza datoriilor din Europa au determinat aprecierea continuă a monedei elveţiene.

‘Banca Naţională a Elveţiei îşi doreşte o depreciere substanţială şi susţinută a francului elveţian. Ca efect imediat, instituţia nu va mai tolera o rată de schimb euro-franc sub un minim de 1,20 franci pentru un euro şi este pregătită să cumpere monedă străină în cantităţi nelimitate’, se arată în comunicatul băncii centrale.

Francul este performerul anului într-un coş format din monedele naţionale ale celor mai dezvoltate 10 pieţe, consemnând o apreciere de 4,6%, în timp ce dolarul american este cea mai slabă valută, cu o depreciere de 4,5%, potrivit unui indice Bloomberg.
SURSA: Agerpres