Grupul G10 este alcătuit din Germania, Belgia, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, Suedia şi Elveţia.
Majoritatea statelor din G10 s-au confruntat luna aceasta cu o depreciere a monedelor lor, pe fondul aprecierii puternice a dolarului SUA.
Francul elveţian s-a apreciat cu 7% faţă de dolarul SUA, yenul cu 1,4%, în timp ce dolarul canadian s-a depreciat cu 8% faţă de moneda americană, dolarul neo-zeelandez cu 4,8% şi lira sterlină cu 3%.
În 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar. Menţinerea acestui prag ar fi costat instituţia 100 miliarde de franci elveţieni (110,84 miliarde de dolari) pe lună, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului BNS. Acesta a apreciat că BNS ar putea lua în considerare stabilirea unui prag minim pentru un coş valutar alcătuit din euro şi dolar.
Deprecierea dolarului canadian vine după ce banca centrală a redus neaşteptat rata dobânzii de referinţă de la 1% la 0,75%, la reuniunea de politică monetară din 21 ianuarie. Şi Banca Centrală Europeană a anunţat luna aceasta lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro, care au dus la deprecierea euro.AGERPRES