"După cum arată recentele evoluţii, francul elveţian s-ar putea aprecia temporar, ca răspuns la incertitudinile legate de Grecia. Banca Naţională a Elveţiei va monitoriza cu atenţie efectele crizei asupra francului şi potenţialul impact asupra Elveţiei", a afirmat preşedintele SNB, Thomas Jordan.
Acesta a adăugat: "Vom rămâne activi pe pieţele valutare atât timp cât va fi necesar, pentru a influenţa condiţiile monetare. Apreciem că francul e supraevaluat şi se va deprecia în timp".
În 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei a şocat pieţele financiare după ce a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar. Cererea în creştere pentru obligaţiunile elveţiene a dus la scăderea randamentului în teritoriu negativ, investitorii preferând să plătească pentru a cumpăra bonduri guvernamentale pe zece ani.
Recent, Banca Elveţiei a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei, deoarece aprecierea francului, după eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, a condus la exporturi mai scumpe.
Anul acesta, PIB-ul Elveţiei ar urma să înregistreze un avans de 0,9%, faţă de 2,1% estimat anterior, a anunţat SNB, explicând că decizia a fost determinată de aprecierea francului cu 30%. Prognoza este similară cu cea a Guvernului elveţian.
Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de creştere a economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajaţi în Elveţia, pe fondul aşteptărilor că aprecierea francului va afecta veniturile din export.AGERPRES