SNB va menţine un curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în luna septembrie 2011, deoarece această măsură este importantă pentru a evita o înăsprire nedorită a condiţiilor monetară’, a declarat preşedintele Băncii Centrale a Elveţiei, Thomas Jordan.

De asemenea, aşa cum se aşteptau analiştii intervievaţi de Bloomberg, Banca Elveţiei a decis să menţină un interval de 0-0,25% pentru rata dobânzii LIBOR la 3 luni pentru francul elveţian.

Campania SNB de menţinere a pragului minim impus francului a dus la majorarea deţinerilor în valută, la peste 400 de miliarde de franci elveţieni (435 miliarde de dolari). Anul trecut, SNB a cheltuit 188 de miliarde de franci elveţieni în intervenţii pentru menţinerea cursului de schimb, de 10 ori mai mult decât în 2011.

‘Este foarte probabil că SNB nu a trebui să recurgă la intervenţii pe piaţa valutară în ultimul timp. Nivelul francului reprezintă probabil în prezent o problemă minoră pentru exportatorii elveţieni, comparativ cu situaţia din trecut. Ei sunt mult mai afectaţi de încetinirea creşterii economiei mondiale’ , a declarat Maxime Botteron, economist la Credit Suisse Group AG.

Pe fondul creşterii îngrijorărilor faţă de criza din zona euro investitorii s-au îndreptat spre francul elveţian, considerat în mod tradiţional ca o valută sigură. Însă un franc supraevaluat afectează competitivitatea industriei şi exporturilor elveţiene, acesta fiind motivul pentru care SNB a fost nevoită să intervină în 2011.

Banca Centrală a Elveţiei se aşteaptă la o îmbunătăţire ‘graduală’ a condiţiilor economice în ţară şi în străinătate în următoarele 12 luni, conform raportului de stabilitate financiară publicat joi. În primul trimestru din 2013, economia elveţiană a crescut cu 0,6%, în condiţiile în care zona euro, principalul său partener economic, este într-o recesiune prelungită.

SNB estimează că economia Elveţiei va creşte cu 1-1,5% anul acesta deşi în trimestrul doi s-a înregistrat ‘o slăbire perceptibilă’ a expansiunii, a declarat Thomas Jordan. Acesta a adăugat: ‘Riscurile la adresa economiei Elveţiei rămân ridicate. Evoluţiile viitoare din zona euro şi criza datoriilor rămân nesigure. Tensiunile pot reapărea în orice moment pe pieţele financiare globale’.

SURSA: Agerpres