Francul elveţian va rămâne ancorat de euro în viitorul apropiat

Banca Centrală a Elveţiei (SNB) a apreciat joi că nivelul francului rămâne 'ridicat' iar pragul minim impus monedei naţionale este important pentru a proteja economia într-un mediu vulnerabil la tensiuni, transmite Bloomberg.

SNB va menţine un curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în luna septembrie 2011, deoarece această măsură este importantă pentru a evita o înăsprire nedorită a condiţiilor monetară’, a declarat preşedintele Băncii Centrale a Elveţiei, Thomas Jordan.

De asemenea, aşa cum se aşteptau analiştii intervievaţi de Bloomberg, Banca Elveţiei a decis să menţină un interval de 0-0,25% pentru rata dobânzii LIBOR la 3 luni pentru francul elveţian.

Campania SNB de menţinere a pragului minim impus francului a dus la majorarea deţinerilor în valută, la peste 400 de miliarde de franci elveţieni (435 miliarde de dolari). Anul trecut, SNB a cheltuit 188 de miliarde de franci elveţieni în intervenţii pentru menţinerea cursului de schimb, de 10 ori mai mult decât în 2011.

‘Este foarte probabil că SNB nu a trebui să recurgă la intervenţii pe piaţa valutară în ultimul timp. Nivelul francului reprezintă probabil în prezent o problemă minoră pentru exportatorii elveţieni, comparativ cu situaţia din trecut. Ei sunt mult mai afectaţi de încetinirea creşterii economiei mondiale’ , a declarat Maxime Botteron, economist la Credit Suisse Group AG.

Pe fondul creşterii îngrijorărilor faţă de criza din zona euro investitorii s-au îndreptat spre francul elveţian, considerat în mod tradiţional ca o valută sigură. Însă un franc supraevaluat afectează competitivitatea industriei şi exporturilor elveţiene, acesta fiind motivul pentru care SNB a fost nevoită să intervină în 2011.

Banca Centrală a Elveţiei se aşteaptă la o îmbunătăţire ‘graduală’ a condiţiilor economice în ţară şi în străinătate în următoarele 12 luni, conform raportului de stabilitate financiară publicat joi. În primul trimestru din 2013, economia elveţiană a crescut cu 0,6%, în condiţiile în care zona euro, principalul său partener economic, este într-o recesiune prelungită.

SNB estimează că economia Elveţiei va creşte cu 1-1,5% anul acesta deşi în trimestrul doi s-a înregistrat ‘o slăbire perceptibilă’ a expansiunii, a declarat Thomas Jordan. Acesta a adăugat: ‘Riscurile la adresa economiei Elveţiei rămân ridicate. Evoluţiile viitoare din zona euro şi criza datoriilor rămân nesigure. Tensiunile pot reapărea în orice moment pe pieţele financiare globale’.

SURSA: Agerpres