Potrivit unei cereri de arbitraj adresată Curţii Internaţionale de Arbitraj a Camerei Internationale de Comerţ, situaţia provine dintr-o dispută asupra depozitului Tambao din colţul nord-estic al ţării vest-africane.
Una dintre firmele lui Timiş, Pan African Burkina Limited (PAB), a cumpărat în iunie 2012 drepturile de exploatare a minei Tambao, care se presupune că are rezerve de mangan de 100 milioane de tone, şi spune că a investit peste 100 mil. dolari în dezvoltarea ei.
Cu toate acestea, dictatorul statului african, Blaise Compaore, care a parafat afacerea, a fost răsturnat de la putere doi ani mai târziu şi în ianuarie 2015 noile autorităţi au suspendat permisul de export al companiei lui Timiş, acuzând faptul că unele licenţe au fost acordate într-un mod netransparent.
Chiar dacă suspendarea a fost ridicată în decembrie 2015, PAB şi firmele partenere Pan African Minerals Burkina şi Pan African Tambao acuză guvernul de blocarea proiectului şi intenţia de expropriere a permisului de export.
În cazul în care acţiunea de mediere eşuează, reclamanţii solicită o hotărâre definitivă din partea instanţei de judecată. Firmele cer punerea în aplicare a acordului care le permite continuarea dezvoltării minei, precum şi despăgubiri de 385 mil. dolari. De asemenea, cer statului african să plătească cheltuielile din timpul procesului de arbitraj.
Surse familiare cu procedurile, citate de Reuters, spun că firmele ar dori despăgubiri şi pentru pierderea profitului, ceea ce duce suma totală solicitată de la Burkina Faso la peste 4 mld. dolari. Suma reprezintă mai mult de 10% din Produsul Intern Brut al ţării sau echivalentul veniturilor ţării pe doi ani.
Termenii acordului dintre PAB şi Burkina Faso prevăd ca manganul exploatat la Tambao să fie transportat pe calea ferată. PAB spune, însă, că autorităţile statului nu şi-au respectat obligaţia de a renova o linie de cale ferată existentă între oraşele Kaya şi Abidjan, în apropiere de Coasta de Fildeş.
Omul de afaceri Frank Timiş are o avere estimată la 270-280 mil. euro, în ultima ediţie a Top 300 Capital. El ocupă locul 11 în top. În 2012, Frank Timiş a fost desemnat de revista Capital cel mai bogat român.