Milionarul român Frank Timiş, a cărui companie minieră - evaluată cândva la 3 mld. dolari - s-a prăbuşit anul acesta, nu a reuşit să plătească redevenţa datorată companiei austrialiene care l-a împrumutat cu 20 mil. dolari în vederea achiziţiei unei mine în Sierra Leone.
Plata, în valoare de 2,57 mil. dolari, se referă la opt cargouri de concentrat de fier din primul trimestru, de pe urma cărora Cape Lambert Resources nu a încasat niciun ban, a anunţat compania într-o declaraţie pe bursa australiană. Societatea nu va primi nicio plată în trimestrul al doilea din cauza unor „circumstanţe neprevăzute“, mina nu funcţionează, se mai precizează în anunţ. Conform contractului cu Timiş, Cape Lambert primeşte o redevenţă de 2 euro pe fiecare tonă de concentrat de fier expediat din Marampa. Redevenţa trimestrială se plăteşte pe producţia a 24 mil. tone.
„Sperăm ca aceste probleme să se rezolve în curând şi că producţia va fi reluată la Marampa“, a declarat Tony Sage, preşedintele Cape Lambert.
Compania lui Timiş a ratat plata către Cape Lambert, condusă de mogulul Sage, la trei luni după ce producătorul său African Minerals din Sierra Leone s-a prăbuşit. Mina din Marampa, împovărată de datorii de 225 mil. dolari, a fost închisă în luna aprilie.
CITEŞTE ŞI Timiş despre prăbuşirea African Minerals: "Cea mai mare pierdere pe care am avut-o vreodată"
Frank Timiş, care a condus African Minerals până la prăbuşirea din martie, a cumpărat mina din Marampa de la London Mining în procedură de faliment. Pentru achiziţie el a împrumutat 20 mil. dolari de la Cape Lambert Resources. După ce a preluat mina Marampa, Frank Timiş a permis accesul producătorului la infrastructura feroviară şi portuară a African Minerals, pentru a facilita exporturile minei.
Controlul chinez
Acordul cu African Minerals, semnat pentru trei luni, a expirat în februarie, potrivit lui Peter Bangura, directorul adjunct al Agenţiei Naţionale a Minelor din Sierra Leone. Calea ferată este acum în mâinile fostului partener chinez al lui Timiş, Shandong Iron & Steel Group, care a preluat controlul proiectului Tonkolili în aprilie, după ce African Minerals a dat faliment. Shandong intenţionează să redeschidă mina Tonkolili în acest an.
Timiş Corp, societate prin intermediul căreia Frank Timiş deţine mina din Marampa, a anunţat în 5 iunie că încă are acces la infrastructura feroviară şi că dispune de suficiente resurse financiare pentru a reporni mina.
Închiderea Marampa pentru a doua oară în decurs de şase luni şi colapsul African Minerals sunt o lovitură puternică pentru Sierra Leone, care încă se luptă cu consecinţele epidemiei de Ebola, care a răvăşit ţara. Cele două mine reprezentau 16% din produsul intern brut al ţării înainte de închidere şi au ajutat la propulsarea economiei cu o creştere de două cifre din 2011 încoace.
Frank Timiş ocupă locul 12 în ultima ediţie a Top 300 Capital, cu o avere estimată la 340-360 mil. euro.