Producătorul de minereu de fier African Minerals, controlat de omul de afaceri român Frank Timiş, a angajat bancheri pentru restructurarea datoriilor companiei, admiţând că a reacţionat cu întârziere la prăbuşirea preţului fierului.
Producătorul vest-african utilizează fonduri alocate anterior proiectelor de extindere pentru a acoperi capitalul de lucru necesar, după ce preţul primit pentru producţia sa a scăzut cu mai mult de o treime de la un an la altul. African Minerals a anunţat că încă se aşteaptă ca proiectul său din Tonkolili, Sierra Leone, să revină la un cashflow pozitiv în acest an.
Micii producători de minereu de fier se luptă să supravieţuiască după ce marii producători au inundat piaţa mondială cu tone suplimentare de miniereu ieftin într-o perioadă în care cererea din China a scăzut exponenţial (China este cel mai mare consumator de mărfuri fabricate din oţel).
Standard Chartered Bank va oferi consultanţă cu privire la opţiunile de refinanţare pentru Tonkolili, în timp ce Jefferies, care lucra deja cu producătorul, asigură consultanţa pe pieţele de capital şi opţiunile de restructurare a datoriilor la nivel de grup, potrivit African Minerals.
„Vom continua să evaluăm toate opţiunile disponibile… Acest lucru va necesita, inevitabil, sprijinul tuturor acţionarilor noştri, inclusiv a celor care deţin obligaţiuni convertibile“, a declarat Frank Timiş, preşedintele executiv al African Minerals.
Compania recunoaşte că a fost nerealist să se aştepte la un acord rapid cu Tewoo, un investitor chinez potenţial, în ciuda lunilor de discuţii pe care le-au purtat. Timiş a mai arătat că profitul realizat de companie în primul trimestru a fost în mare parte epuizat. „În ciuda unei puternice performanţe operaţionale, afacerile au avut o reacţie greoaie în faţa rapidităţii circumstanţelor dificile de pe piaţa fierului“, a mai spus acesta. Compania se aşteaptă la un rezultat în creştere cu 30% pentru anul viitor.
În primul semestru al anului, pierderile înainte de aplicarea taxelor ale African Minerals au scăzut la 7,2 mil. dolari, de la nivelul de 24,5 mil. dolari, raportat în perioada similară a anului trecut; în acelaşi timp veniturile companiei au scăzut cu 1% la 399 mil. dolari.