Un planul care se sprijină puternic pe această rachetă. O armă antiaeriană care evoluează rapid pentru a îndeplini aproape fiecare rol pe care Marina îl atribuie unei rachete, scrie publicația NationalInterest.
Marina SUA a denumit cea mai nouă versiune a venerabilei rachete de croazieră Tomahawk modelul „Block V”. Există două variante separate ale rachetei Block V, una cu un focos anti-navă și alta cu un focos optimizat de Marină pentru a lovi ținte pe uscat.
Tomahawk-ul celor de la Raytheon a făcut obiectul unor controverse la Washington. Pentru a economisi bani, administrația Obama a vrut să întrerupă producția rachetei cu rază lungă de acțiune, care din anii 80 a fost principala armă de atacare a unor ținte terestre de pe mare.
Congresul a anulat decizia lui Obama și a continuat să cumpere Tomahawk-uri pentru aproximativ 1 milion de dolari bucata, adăugându-le sutele de rachete pe care flota le deține deja.
Dar SM-6, mai puțin cunoscută, produsă tot de Raytheon, ar putea domina planurile Marinei. Dintre cele 10 rachete care armează 285 de nave de suprafață și submarine, doar SM-6 poate să lovească ținte pe mare, în aer și la marginea atmosferei.
Marina intenționează să cumpere 1.800 de rachete SM-6 până în 2026, cu un cost total de 6,4 miliarde de dolari. Racheta înarmează distrugătoare și crucișătoare echipate cu sistemul radar Aegis.
Doar racheta SM-6 poate scufunda nave, poate doborî avioane și intercepta rachete balistice. Cu âteva modificări, SM-6 ar putea viza și forțele terestre inamice și chiar submarinele.
De altfel, experții au comparat SM-6 cu un fel de monstru Frankenstein. Pentru că este făcută din diverse componente Raytheon împrumutate de la alte tipuri de rachete. Acesta combină dispozitivul de căutare și focosul al unei rachete aer-aer cu rază medie de acțiune avansată și corpul rachetei sol-aer SM-2.
Când SM-6 Block I a devenit operațional pentru prima dată, în 2013, misiunea sa principală a fost doborârea avioanelor și a rachetelor de croazieră. Aapoi a fost adăugată o capacitate suplimentară pentru interceptarea rachetelor balistice.
Marina a modificat și mai mult senzorul rachetei, producând versiunea Block IA. Într-un test din 2016, un SM-6 Block IA a lovit o țintă de la suprafața oceanului. Acum, SM-6 este și o rachetă anti-navă.
Există o singură misiune pe care SM-6 nu o poate îndeplini fără modificări radicale.
Nu poate ajunge în spațiu. În esență, SM-6 cu doar câteva modificări poate face practic orice, în afară de a atinge ținte în spațiu.