Potrivit comunicatului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), au fost răscumpărate circa 7,54 milioane acţiuni FP în trei şedinţe consecutive, din care cel mai mare volum (peste trei sferturi) a fost achiziţionat în data de 12 mai. În acea şedinţă, acţiunile FP au coborât în premieră sub pragul de 0,5 lei, până la 0,4990 lei, ceea ce i-a determinat pe cei de la Franklin Templeton să intre serios la cumpărare de titluri FP.
Preţul mediu de răscumpărare din 12 mai a fost de 0,5105 lei, fiind achiziţionate 5,71 milioane acţiuni FP. Cu o zi mai înainte, probabil intuind presiunea acumulată în piaţă, Franklin Templeton a cumpărat pentru FP 1,6 milioane titluri proprii, la un preţ mediu de 0,5352 lei. Un volum mult mai mic, de doar 227.900 acţiuni a fost răscumpărat pe 13 mai, la o cotaţie medie de 0,5279 lei.
Cotaţia acţiunilor Fondul Proprietatea (FP) a intrat pe un trend puternic descendent de la începutul lunii mai, în aşteptarea unei presiuni uriaşe la vânzare din partea viitorilor acţionari. Conform Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), mai multe persoane deţinătoare de titluri de despăgubire emise de instituţie şi-au exprimat opţiunea de conversie a acestora în acţiuni FP, ceea ce echivalează cu distribuirea a circa 1,5 miliarde acţiuni FP sau 10% din capitalul social. Conversia se va face la preţul mediu din ultimele 60 de zile, care este de circa 0,61 lei. Astfel, noii acţionari ar urma să primească prin conversie cu 60-70% mai multe acţiuni FP decât au primit primii acţionari, care au fost despăgubiţi cu titluri FP la valoarea nominală de 1 leu.
De teama presiunii la vanzare din partea acestor acţionari noi a coborât atât de mult cotaţia FP, întrucât viitorii acţionari ar pierde circa 20% din valoarea titlului de despăgubire dacă şi-ar vinde acţiunile la 0,5 lei, cu mult mai puţin decât primii acţionari, care la cotaţia de 0,5 lei au o pierdere de 50% faţă de valoarea despăgubirii.
Franklin Templeton, managerul Fondului Proprietatea, a anunţat în cadrul adunării generale a acţionarilor FP, din aprilie, că programul de răscumpărare este efectiv funcţional şi că urmează să demareze în viitorul apropiat, având deja alocată o sumă de 120 milioane lei. Suma ar fi fost şi mai mare, cu încă 216 milioane lei, dacă acţionarii FP nu ar fi votat pentru varianta de dividend propus de Finanţe.
Franklin Templeton le făcuse propunerea ca o sumă de 216 milioane lei, care reprezenta un profit excepţional rezultat din eliberarea de provizioane constituite în anii trecuţi, să fie folosită şi ea pentru răscumpărare. Chiar dacă statul nu putea vota împotriva propriei propuneri de dividend, nici restul acţionarilor nu au înţeles că varianta de divindend propusă de Franklin ar fi per total poate mai bună pentru ei. Probabil dacă Franklin Templeton avea la dispoziţie mai mulţi bani pentru răscumpărare, cotaţia FP nu ar fi căzut atât de mult, iar acţionarii ar fi avut un prejudiciu mai mic decât în prezent.
Acţionarii FP au ales un dividend cu doar 0,0155 lei/acţiune mai mare, dar cotaţia a coborât în mai cu 0,0600 lei până să intervină Franklin să răscumpere acţiuni FP.
Astăzi, acţiunile FP se tranzacţionau în jurul cotaţiei de 0,53 lei, în creştere cu 1% faţă de şedinţa precedentă, sentimentul faţă de FP fiind probabil îmbunătăţit după comunicatul privind răscumpărarea de acţiuni.