Compania americană Franklin Templeton Investments a prelungit cu şase luni, până pe 9 iunie 2010, valabilitatea ofertei finale pentru administrarea Fondului Proprietatea (FP), care expira la 6 decembrie.

„Franklin Templeton Investments a confirmat, printr-o scrisoare datată 1 decembrie (transmisă Comisiei de Selecţie, n.r.), că oferta rămâne deschisă până la 9 iunie 2010”, se arată într-un comunicat transmis de companie.

Directorul general al Fondului, Daniela Lulache, a declarat la finele lunii noiembrie că decizia acţionarilor FP privind nemandatarea lui Mark Meyer, avocatul care reprezintă şi interesele familiei Malaxa, pentru semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton va determina decalarea termenului de încheiere a acordului şi implicit amânarea listării la bursă, întrucât oferta companiei ar fi expirat la 6 decembrie.

Ministerul Finanţelor Publice a respins, pe 26 noiembrie, în Adunarea Generală Acţionarilor (AGA) Fondulului Proprietatea, mandatarea lui Mark Meyer pentru semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton, după ce Enache Jiru a renunţat la împuternicire.

Mandatarea lui Mark Meyer a fost propusă de un acţionar privat care deţine peste 5% din titluri, a declarat Lulache în luna octombrie.

Preşedintele comisiei de selecţie a Fondului Proprietea, Enache Jiru, a renunţat, la începutul lunii octombrie, la împuternicirea acordată de acţionarii Fondului Proprietatea de a semna contractul de administrare cu Franklin Templeton Investment, motivând că decizia AGA intră în contradicţie cu mandatul primit de la Guvern.

În septembrie, Ministerul Finanţelor Publice a fost mandatat de Guvern să aprobe contractul cu Franklin Templeton Investment, dar cu menţiunea ca anumite clauze din contract să fie renegociate şi supuse aprobării ulterioare a Guvernului. Finanţele au anunţat însă condiţiile cerute de Guvern după ce au dat votul de aprobare a contractului de administrare în forma actuală.

Mark Meyer urma să fie mandatat să semneze contractul în forma sa iniţială, aşa cum a fost aprobat în AGA FP din 7 septembrie, înainte de renegocierea unor clauze, potrivit convocatorului AGA.

Compania Franklin Templeton Investments a câştigat licitaţia pentru administrarea Fondului Proprietatea la începutul lunii iunie, având o ofertă mai bună decât a concurentului din etapa finală, Morgan Stanley Investment Management.

Fondul a fost creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de bunuri în timpul regimului comunist.

Acţionarii FP sunt Ministerul Finanţelor Publice, cu 61,03% din capital la mijlocul lunii noiembrie, persoane fizice – 29,82% şi juridice – 9%.