Franks: Am avut discuţii dure la Bucureşti şi cred că suntem în postura de a ajunge la o înţelegere

Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat, sâmbătă, la începutul întâlnirii cu şeful statului, că delegaţia pe care o conduce a avut, la Bucureşti, "câteva discuţii intense şi dure", menţionând că există o colaborare bună cu autorităţile şi că se va ajunge la o înţelegere.

Preşedintele Traian Băsescu a primit, sâmbătă, la Cotroceni, delegaţia FMI condusă de Jeffrey Franks.
Băsescu a mulţumit membrilor delegaţiei FMI pentru că au acceptat întâlnirea. El a adăugat că doreşte să cunoască, la finele misiunii delegaţiei în România, concluziile acesteia precum şi ce trebuie să facă împreună cele două părţi în perioada viitoare, în cadrul înţelegerii cu FMI.
"Mulţumim, domnule preşedinte. Este întotdeuna o plăcere să vă vizităm. Am avut câteva discuţii intense şi dure aici şi cred că suntem în postura de a ajunge la o înţelegere şi a trage concluziile vizitei noastre aici. Aşa cum ştiţi, au fost provocări aici în România în ultimele câteva luni, dar paşii au fost făcuţi pentru a merge înainte. Suntem în a şasea etapă a colaborării noastre, avem o cooperare foarte bună cu Banca Naţională, cu ministrul de Finanţe şi în această vizită mulţi miniştri s-au implicat în discuţii", a spus Jeffrey Franks.
Va fi cerută o nouă derogare pentru ţinta de arierate convenite
El declara, vineri, după o întâlninre la ministerul Finanţelor cu mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului că România va solicita Consiliului Director al FMI a şasea derogare de la începutul acordului stand-by privind atingerea ţintei de arierate convenite.
"Va fi cerută o nouă derogare, pentru că ţinta a fost ratată din nou", confirma şeful misiunii, solicitat să precizeze în mod clar dacă România va cere derogare pentru arierate, în condiţiile în care numai în sectorul sanitar datoriile au urcat cu un miliard de lei.
De la începutul acordul stand-by cu România, în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.
Calendarul privind ţintele de arierate renegociat cu FMI în luna februarie stabilea reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumătatea anului, 810 milioane lei după primele nouă luni şi 480 de milioane lei la sfârşitul anului.
Arieratele la buget trebuie eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2011, când este stabilită şi închiderea programului actual cu FMI.
Misiunea FMI este prezentă începând din 20 octombrie, la Bucureşti, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri. Vizita delegaţiei FMI se va încheia pe 1 noiembrie.