Franks: La Ministerul Sănătăţii am discutat despre reducerea cheltuielilor şi coplată

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, a discutat, joi după-amiază, cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, punctele din acordul autorităţilor române cu FMI, printre care reducerea cheltuielilor şi coplata în sănătate. "Am avut discuţii productive, colegii mei au mai rămas în Ministerul Sănătăţii. Vedeţi, există nişte condiţii în programul stabilit legate de ajustarea cheltuielilor în Ministerul Sănătăţii", a declarat şeful misiunii FMI, la

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, a discutat, joi după-amiază, cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, punctele din acordul autorităţilor române cu FMI, printre care reducerea cheltuielilor şi coplata în sănătate.

„Am avut discuţii productive, colegii mei au mai rămas în Ministerul Sănătăţii. Vedeţi, există nişte condiţii în programul stabilit legate de ajustarea cheltuielilor în Ministerul Sănătăţii”, a declarat şeful misiunii FMI, la ieşirea din sediul MS.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul Cseke Attila despre coplată, Jeffrey Franks a spus că a fost analizat şi acest subiect, şeful misiunii FMI plecând apoi spre Ministerul Finanţelor.
Discuţiile membrilor misiunii FMI cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au durat o oră, Jeffrey Franks participând numai la prima parte a acestei întâlniri.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a spus, la finalul întrevederii, că discuţiile cu reprezentanţii FMI au vizat punctele din acordul cu FMI.
„S-a discutat despre proiectul privind introducerea de la 1 ianuarie 2011 a sistemului de coplată, dar şi despre reducerea cu 9.200 a numărului de paturi din sistemul sanitar, acest punct fiind deja realizat. De asemenea, a fost realizat şi sistemul de clawback (toţi furnizorii de medicamente pentru piaţa românească trebuie să finanţeze cu o anumită cotă din vânzări sistemul de sănătate, n.r.)”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Tot în cadrul discuţiei de la Ministerul Sănătăţii a fost abordată problema cheltuielilor de personal.
„În sistemul sanitar, cheltuielile de personal trebuie să se încadreze în limita a 70 la sută din bugetul unităţii sanitare începând cu 1 ianuarie 2011, potrivit legislaţiei în vigoare. De asemenea, ministrul Sănătăţii a explicat delegaţiei FMI stadiul descentralizării din sistemul sanitar, precizând că acesta a fost realizat în proporţie de peste 90 la sută”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MS.