Fondul Monetar Internaţional este îngrijorat de situaţia fondurilor europene în România, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, după discuţiile purtate cu reprezentanţii patronatelor. “Situaţia fondurilor europene ne preocupă foarte mult. Dorim să se facă toate eforturile pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene. Nu avem niciun dezacord cu Guvernul pe această temă”, a precizat Jeffrey Franks.Conform şefului misiunii FMI pentru România, atât de
Fondul Monetar Internaţional este îngrijorat de situaţia fondurilor europene în România, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, după discuţiile purtate cu reprezentanţii patronatelor.
“Situaţia fondurilor europene ne preocupă foarte mult. Dorim să se facă toate eforturile pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene. Nu avem niciun dezacord cu Guvernul pe această temă”, a precizat Jeffrey Franks.
Conform şefului misiunii FMI pentru România, atât delegaţia fondului, dar, în special, cea a Comisiei Europene vor lucra cu Guvernul pentru a elabora o strategie în vederea îmbunătăţirii accesării fondurilor structurale.
“Situaţia este cu adevărat foarte proastă. Există o sumă de bani care este disponibilă pentru România, gratuit, la Bruxelles, dar ea depinde de elaborarea unor proiecte şi de realizarea acestora pentru ca plăţile să fie efectuate. Trebuie făcut orice efort pentru a accelera acest proces”, a spus Jeffrey Franks.
Fondurile trebuie să fie folosite înainte să dispară
În cazul în care România nu va reuşi să acceseze fondurile structurale, pe care le are la dispoziţie numai pentru o anumită perioadă determinată, fondurile de pre şi post aderare neaccesate vor dispărea. “Adevărata provocare este ca aceste fonduri să fie folosite până nu dispar”, a subliniat oficialul FMI.
Au început deja să fie făcute eforturi pentru accelerarea accesării fondurilor europene, dat fiind că aceste sume nu vor afecta deficitul bugetar. “Aceşti bani vin în mod suplimentar şi nu afectează ţintele fiscale din programul nostru, ci merg direct în investiţii. Ei sunt foarte importanţi pentru relansarea economiei”, a spus Jeffrey Franks.
Şeful misiunii a declarat că nu au început încă discuţiile privind natura viitorului acord cu FMI, precautionary sau stand-by, dar FMI este gata să ajute Guvernul român cu orice formă de acord ce va fi solicitată.
Misiunea FMI, la Bucureşti până pe 4 august
O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks, se află la Bucureşti în perioada 26 iulie – 4 august, pentru evaluarea modului în care România şi-a îndeplinit condiţionalităţile din acordul Stand-by, semnat în mai 2009. Concomitent, la Bucureşti, se află şi o misiune a Comisiei Europene.
Programul de asistenţă financiară a României, în valoare totală de peste 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (13,6 miliarde de euro), Comisia Europeană (cinci miliarde de euro), Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali.
Până în prezent, România a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.