Frans Timmermans a demisionat din funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene
Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, și-a exprimat recunoștința față de acesta, apreciind numeroșii ani de activitate de succes în cadrul Comisiei. Ursula von der Leyen i-a acceptat demisia, cu efect imediat.
Pentru a asigura continuitatea în ceea ce privește portofoliul pentru politica de acțiune climatică, președintele Comisiei Europene a decis să atribuie temporar această responsabilitate vicepreședintelui Šefčovič până la numirea unui nou membru al Comisiei din Olanda.
Declarațiile Ursulei von der Leyen
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat:
„Îi mulțumesc lui Frans Timmermans pentru munca sa pasională și neobosită de a face din European Green Deal o realitate. A fost un membru cheie al Colegiului meu de comisari. Datorită contribuției sale excelente și angajamentului personal puternic, am făcut pași mari în îndeplinirea obiectivelor UE de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic și în direcția creșterii nivelurilor de ambiție climatică la nivel global.
Contribuția lui Frans Timmermans la activitatea Comisiei și la proiectul european depășește acordul verde european. El a contribuit la modelarea multor inițiative ale Comisiei, într-un adevărat stil colegial.”
Cu privire la noul vicepreședinte, Ursula von der Leyen, a declarat că Maroš Šefčovič este printre cei mai experimentați membri ai colegiului.
„După ce a rezolvat cu succes cele mai dificile dosare în trecut, Maroš Šefčovič este unul dintre cei mai în vârstă și cu experiență membri ai colegiului meu. În calitate de vicepreședinte executiv, el va fi responsabil de promovarea Acordului ecologic european cu aceeași prioritate. După o etapă legislativă reușită, accentul vicepreședintelui executiv Šefčovič va fi implementarea cu succes a Pactului ecologic european ca strategie de creștere a Europei.
Prioritatea noastră va fi consolidarea inovației industriale curate, modernizarea rețelelor și a infrastructurii noastre pentru tranziția energetică și accesul la materiile prime critice. Punerea în aplicare a Pactului ecologic european necesită un dialog și mai intens cu industria, cu părțile interesate cheie precum proprietarii de păduri, fermierii, precum și cetățenii”, a declarat Ursula von der Leyen.
Acesta a precizat că UE dorește continuarea strategiei internaționale legate de Pactul Verde.
„Și, în sfârșit, vom continua să dezvoltăm o strategie internațională mai puternică pentru Pactul Verde European, în conformitate cu interesele noastre economice și geopolitice. Comisia își va consolida diplomația multilaterală a Pactului Verde pentru a consolida rolul de lider al Europei în ceea ce privește obiectivele globale de energie regenerabilă și eficiență energetică”, a conchis președintele CE.