Franța a adoptat un proiect de lege privind certificatul de vaccinare. Au avut loc trei zile de dezbateri fără precedent
În cursul zilei de joi, Adunarea Națională a adoptat, în primă lectură, un proiect de lege care transformă certificatul sanitar în certificat de vaccinare. Proiectul a primit 214 de voturi ”pentru”, 93 de voturi ”contra” și 27 de abțineri, scrie AFP.
Textul a fost inițiat la jumătatea lunii decembrie de către Guvern, fiind acum votat de majoritatea parlamentară și de către o parte a deputaților Les Republicains și Partidul Socialist.
Cei care s-au opus proiectului de lege sunt deputați din stânga extremă, RN și trei disidenți din majoritatea parlamentară (LREM).
Proiectul de lege urmează să fie examinat de Senat la începutul săptămânii viitoare pentru ca acesta să intre în vigoare de la 15 ianuarie.
Persoanele de peste 12 ani trebuie să facă dovada vaccinării
Proiectul de lege prevede ca persoanele care vor să aibă acces la activități recreative, acces în restaurante și baruri și în târguri sau în transportul public interregional și care au peste 12 ani să facă dovada vaccinării.
Testul negativ COVID-19 va fi necesar doar pentru cei care doresc acces în instituții sau la servicii de sănătate, în rest se va cere dovada vaccinării.
De asemenea, deputații au decis ca în cazul excursiilor școlare și a activităților extrașcolare cei de peste 16 ani să dețină un certificat de vaccinare.
Miercuri după amiaza, premierul Jean Castex le-a cerut parlamentarilor să accelereze, după ce președintele Emmanuel Macron a provocat o criză din cauza declarațiilor sale.
”Nevaccinaţii, am chef să le frec ridichea. Vom continua, aşadar, să o facem, până la capăt. Asta e strategia”, a declarat şeful statului într-un interviu acordat Le Parisien.
În total 332.252 de noi contaminări cu noul coronavirus au fost înregistrate miercuri, un nou ”record”, iar numărul bolnavilor spitalizați a continuat să crească, mai ales în secțiile de terapie critică.
Aproximativ 66.000 de persoane au fost vaccinate cu prima doză de vaccin, miercuri, un ”record” de la 1 octombrie, a anunţat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Véran, care a părut să facă o legătură cu presiunile exercitate de către Executiv.