Republica Franceză, la fel ca și alte state europene, a anunțat că va cheltui miliarde de euro pentru a amortiza impactul celei mai grave crize energetice cu care se confruntă întreg continentul după anii 1970, a relatat AFP.
Principala măsurp în acest sens este o limită de tarif. Franţa intenționează să plafoneze majorarea preţurilor la gaze şi electricitate în 2023 cu 15%.
În luna februarie, autoritățile din Franţa au adoptat o versiune precedentă a plafonului, conform căreia tariful reglementat la electricitate a crescut cu 4%, în timp ce preţul reglementat la gaze naturale a fost îngheţat la nivelul din luna octombrie 2021. Fără implementarea acestor măsuri, autorităţile franceze au estimat că preţurile la energie ar fi crescut cu 120%.
Fondurile injectate pentru plafonarea prețurilor va ajunge la 45 miliarde de euro în Franța
Conform celor mai recente date, noua schemă de plafonare va ajunge la 45 de miliarde de euro pentru susţinerea consumatorilor casnici şi firmelor.
Premierul francez, Elisabeth Borne a afirmat că factura medie la gaze va creşte cu „25 de euro pe lună, în loc de 200 de euro pe lună fără plafon”. Iar în ceea ce privește facturile la electricitate, acestea ar urma să crească, în medie, cu „20 de euro pe lună, în loc de 180 de euro pe lună fără plafon”.
Gospodăriile cele mai sărace vor primi ajutor financiar din partea autorităților
Mai mult decât atât, autorităţile franceze vor acorda indemnizații unice pentru cele mai sărace 40% dintre gospodării. Un cec energetic excepţional urmează a fi distribuit până la sfârșitul anului către 12 milioane de gospodării. Valoarea acestuia urmând să fie de 200 de euro pentru 20% dintre cele mai sărace gospodării şi, respectiv, de 100 de euro pentru restul de 20%.
Ca consecință a războiului din Ucraina, livrările de gaze ruseşti spre Europa au fost reduse, ceea ce a generat temeri că la iarnă va exista o penurie în aprovizionare, după ce preţurile de pe piaţă au explodat.
Situaţia din Franţa a fost afectată de producția redusă a centralelor de electricitate, ca urmare a lucrărilor de mentenanţă efectuate la jumătate din cele 56 de reactoare nucleare din Franţa. Grupul energetic de stat Electricité de France (EDF) a dat asigurări că reactoarele care au fost oprite, își vor relua activitatea în cursul iernii, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă.