Franţa a depăşit vineri pragul de 150.000 de morţi din cauza Covid-19, anunţă autorităţile sanitare, potrivit Le Point. Pragul de 140.000 de decese fusese depășit pe 11 martie, la doi ani de la începutul pandemiei în Franța.

În total, 74 de morţi din cauza Covid-19 s-au înregistrat vineri în spitalele franceze, iar presiunea asupra acestora este în creştere.

Reinfectările au crescut de la apariția Omicron

Numărul bolnavilor de Covid-19 a crescut vineri la 17.944, de la 17.719 cu o zi înainte. În total, 1.027 de bolnavi au fost internaţi la terapie intensivă, dintre care 128 în ultimele 26 de ore, potrivit autorităţilor.

Numărul reinfectărilor cu noul coronavirus a crescut puternic în ultima perioadă, a anunţat într-o conferinţă de presă săptămânală Agenția de Sănătate Publică din Franța.

Potrivit ultimelor date disponibile, de la 12 iunie, 12% dintre cazurile confirmate erau posibile cazuri de reinfectare.

În perioada 1 martie 2021-12 iunie 2022, reinfectările reprezentau 4,1% dintre cazurile confirmate. Autorităţile franceze definesc reinfectarea drept o nouă infectare confirmată de un test pozitiv la mai puţin de 60 de zile de la o primă infectare.

Reinfectările „cresc continuu de la apariţia valului Omicron”, a anunţat în această conferinţă de presă un epidemiolog de la Agenția de Sănătate Publică franceză, Vincent Auvigne.

Marea majoritate a cazurilor de reinfectare (93,5%) începând din martie 2021 sunt presupuse infectări cu varianta omicron a SARS-COV-2.

Numărul internărilor va crește în perioada următoare

În pofida unui număr mare de reinfectări cu o subvarinată Omicron, în urma unei prime infectări cu altă subvariantă Omicron – care reprezintă 44% dintre cazuri -, ”probabilitatea unei reinfectări după o primă infectare cu altă variantă (alfa, delta sau alta” ”rămâne mult mai mare”, avertizează agenţia franceză.

„Cu cât prima contaminare este mai îndepărtată în timp, cu atât creşte probabilitatea unei reinfectări”, precizează ea.

Franța se află în al șaptelea val al epidemiei, care a început la sfârșitul lunii mai, împinsă de subvariantele Omicron. Aceasta se reflectă într-o creștere puternică a contaminării, în timp ce circulația virusului continuă să se intensifice pe teritoriul țării, iar data vârfului epidemic rămâne incertă.

Potrivit ultimelor previziuni publicate de Institutul Pasteur, spitalizările legate de Covid-19 vor continua să crească în zilele următoare, cercetătorii așteptându-se la circa 1.700 de internări zilnice până la 18 iulie, față de aproximativ o mie în aceste zile.