Franța a fost zguduită de protestele organizate cu ocazia zilei de 1 Mai. Vestele galbene au ieșit din nou la rampă. Reformele gândite de Macron stârnesc mari controverse în Republică.
Anul acesta, protestelor de natură social-economică li s-au adăugat nemulțumirile cu privire la restricțiile impuse de pandemia de coronavirus.
Franța a fost zguduită de proteste! Mii de oameni pe străzi
Mii de persoane au participat în oraşele din Franţa la proteste de Ziua Muncii. La Paris au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, iar 34 de protestatari au fost arestaţi, relatează Reuters.
Manifestanţii au incendiat pubele şi au spart geamurile unei bănci. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.
Sindicaliştilor li s-au alăturat la proteste membri ai mişcării “vestelor galbene” şi oameni care activează în domenii afectate dur de restricţiile din pandemie, cum ar fi cultura.
Protestatarii, majoritatea cu măşti, au afişat bannere cu mesaje de genul: “Vrem să trăim, nu să supravieţuim”.
În oraşele Franţei, între care şi Lyon, Nantes, Lille şi Toulouse, au avut loc aproximativ 300 de manifestaţii.
Atât reprezentantul extremei-stânga, Jean-Luc Melenchon, cât și lidera extremei dreapta, Marine Le Pen, au participat la evenimentele organizate cu ocazia zilei de 1 Mai.
”Realegerea lui Macron, haos total”
Ambii plănuiesc să candideze la alegerile prezidențiale de anul viitor împotriva președintelui francez Emmanuel Macron.
”Dorința mea pentru clasa muncitoare este ca ea să scape de teama lipsei locurilor de muncă”, de declarat Melenchon, la un marș care a avut loc în Lille, adăugând că el speră să se întoarcă în orașul din nordul Franței ca președinte al Republicii.
La rândul său, Le Pen a avertizat că țara se va confrunta cu un ”haos total” în eventualitatea în care Macron va fi reales președinte.
Le Pen a depus o coroană de flori la statuia Ioanei d’Arc, care este simbolul partidului de factură naționalistă pe care îl conduce.
Macron, fost bancher de investiții, și-a văzut programul de reforme blocat de lupta cu sindicatele franceze, în timp ce pandemia de coronavirus l-a forțat să amâne restructurarea sistemului de pensii publice, mai notează sursa citată.
Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan.