Proiectul minier masiv, dezvăluit de compania franceză de minereuri Imerys, va funcționa pe locul carierei existente de caolin Beauvoir, din centrul Franței, scrie Euronews.

Un milion de tone de litiu, o cantitate suficientă pentru extragerea a 34.000 de tone pe an

Potrivit experților, exploatarea deține un milion de tone de litiu, o cantitate suficientă pentru extragerea a 34.000 de tone pe an, timp de 25 de ani.

Litiul este o componentă esențială în producția de vehicule electrice, dar exploatarea lui poate avea și consecințe negative asupra mediului. UE importă în prezent majoritatea canităților de litiu necesare.

Ce este litiul și de ce Europa are nevoie de el

Pe măsură ce statele europene încearcă să-și reducă amprenta de carbon, vânzările vehiculelor electrice au crescut. În Europa de Vest, clienții au achiziționat anul trecut un număr de 176.000 de vehicule electrice noi, comparativ cu 160.000 de vehicule diesel. Dar, așa cum se știe, UE intenționează să interzică vânzarea vehiculelor cu motor cu combustie începând cu 2035. Pentru a satisface cererea tot mai mare, furnizorii au nevoie de cantități mari de metale pământuri rare.

UE va avea nevoie de 18 ori mai mult litiu până în 2030

Litiul este cel mai comun dintre ele, dar la fel de utilizate sunt și grafitul și cobaltul. Se estimează că UE va avea nevoie de 18 ori mai mult litiu decât folosește în prezent, până în 2030, și de aproape 60 de ori mai mult până în 2050. Dar Europa acum are o singură mină de litiu operațională, în Portugalia, ceea ce înseamnă că se bazează în mare măsură pe importuri.

UE importă 78% din acest metal necesar din Chile, în timp ce SUA și Rusia furnizează 8% și, respectiv, 4%. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că „litiul și pământurile rare vor deveni mai importante decât petrolul și gazul”.

Este litiul prietenos cu mediul?

În prezent, transportul generează aproximativ un sfert din emisiile totale ale UE, iar transportul rutier reprezintă aproximativ 70% din aceste emisii. Orice tip de extracție de resurse natuarele este dăunător planetei, iar litiul nu face excepție.

Acest lucru se datorează faptului că îndepărtarea materiilor prime poate duce la degradarea solului, lipsa apei, pierderea biodiversității, deteriorarea funcțiilor ecosistemelor și o creștere a încălzirii globale. UE analizează dacă trebuie să clasifice litiul drept material periculos, ceea ce ar putea crește costurile proiectului.

Noile proiecte miniere pot fi contestate de organizațiile de mediu. De exlemplu, protestele de mediu din Serbia au determinat guvernul să revoce permisele deținute de Rio Tinto (RIO.L), (RIO.AX) pentru cel mai mare proiect de litiu din Europa.

Compania Imerys susține că își va reduce impactul asupra mediului prin utilizarea unui sit minier existent și prin utilizarea metodelor de exploatare subterană.