Începând cu 25 aprilie, Franța nu va mai putea exporta cereale în afara Europei. În cauză: interzicerea utilizării fosfinei, un insecticid care tratează cerealele în calele navelor pe timpul transportului. În schimb, fumigarea cerealelor este obligatorie în multe țări client ale Franței, începând cu Africa de Nord.

Produsul împiedică răspândirea insectelor dintr-o țară în alta, iar cerealele au nevoie de un certificat privind tratamentul înainte de sosirea în port. Altfel, cerealele se întorc la expeditor. Așadar, 11,5 milioane de tone de cereale sunt blocate, potrivit L’Opinion, care a făcut o investigație.

„Aceste țări vor avea nevoie de hrană”, a declarat Éric Thirouin, președintele producătorilor francezi de grâu și cereale, care se teme de riscul unor revolte. În cel mai bun caz, dacă pot spune așa, Rusia este cel mai mare exportator din lume. »

Decizia a fost luată la sfârșitul lunii octombrie 2022. Aceasta a fost preluată de Agenția Națională Franceză pentru Siguranța Alimentară (ANSES), care a reînnoit autorizația de comercializare a produsului, cu excepția «contactului direct cu cerealele». În cazul inhalării unei doze mari, acest gaz pe bază de fosfură de aluminiu poate provoca tulburări neurologice sau respiratorii.

Originalitate franceză

Această decizie a l’Anses este o specificitate franceză, autorizația de utilizare a fosfinei fiind reînnoită în ultimele luni în majoritatea țărilor europene învecinate. Este o situație absurdă, chiar dacă utilizarea acestui insecticid apare în specificațiile țărilor în care Franța își vinde cerealele, deplânge Guillaume Kasbarian, parlamentar Renaissance, președinte al Comitetului pentru afaceri economice a Adunării Naționale, care a interpelat  Anses pe acest subiect. De asemenea, ridică întrebări cu privire la capacitatea L’Anses de a lua o decizie atât de importantă fără consultarea guvernului și fără a lua în considerare contextul european.

Într-adevăr, s-ar părea că guvernul și Anses au opinii diferite în această privință, ministerele Agriculturii și Afacerilor Externe susținând aplicarea regulamentului european, care autorizează utilizarea fosfinei. Conform  L’Opinion, l’Anses pune responsabilitatea pe spinarea  principalei companii producătoare de fosfină, UPL Holdings, care nu i-ar fi trimis dosarul complet, deoarece el însuși ar fi renunțat la înregistrarea produsului.

La Ministerul Agriculturii și la L’Anses, nimeni nu a fost disponibil luni, 10 aprilie, pentru a răspunde cotidianului le Figaro care a preluat subiectul.

Acest lucru ar conduce la o oprire a exportului unui sector strategic pentru Franța, insistă deputatul care reamintește că importul în Franța de cereale care au fost tratate prin fumigare de fosfină este permis.

„Nu putem lăsa fermierii fără o soluție. Pentru a evita această interdicție, unii industriași ar putea fi tentați să apeleze la porturi europene, cum ar fi Genova sau Anvers, pentru a-și livra cerealele. Acest lucru ar reprezenta un cost suplimentar și un impact mai mare asupra emisiilor de carbon.”, se plânge o persoană apropiata cazului.

O nouă audiere ar putea fi organizată la Comisia pentru afaceri economice a Adunării Naționale în următoarele săptămâni.