Franța avertizează. UE va avansa planul de relansare și fără țările care îl blochează

Conform celor spuse de către secretarul de stat francez pentru afaceri europene, UE analizează soluţii pentru rezolvarea conflictului cu mai multe state-membre din est.

„Împreună cu preşedinţia germană a (Consiliului) UE căutăm soluţii practice”, însă „vom vedea, dacă va fi nevoie în ultimă instanţă, cum să avansăm fără ţările care blochează” planul de relansare, a spus Beaune în faţa Senatului francez, conform agerpres.ro

Veto-ul exprimat de Ungaria și Polonia

Ungaria şi Polonia şi-au exprimat luni vetoul atât faţă de bugetul UE, cât şi faţă de planul de relansare, motivând acest lucru prin faptul că bugetul include o clauză care condiţionează accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept.

Şefii de stat şi de guvern din UE s-au pus de acord în iulie, după un summit maraton de patru zile şi patru nopţi, asupra unui plan de relansare calificat drept ‘istoric’ pentru sprijinirea economiilor ţărilor lor în vederea depăşirii crizei provocate de pandemie. În valoare de 750 miliarde de euro, planul este legat de bugetul UE pentru 2021-2027, care depăşeşte 1.000 miliarde de euro.

Comisia Europeană cere rezolvarea situației

Comisia Europeană a cerut în data de 16 noiembrie rezolvarea situației create după veto-ul opus de Polonia şi Ungaria asupra acordului privind bugetul multianual al UE. Vicepreşedintele Comisiei Europene a explicat că este mare nevoie de acești bani.

„Cred că este nevoie de o rezolvare rapidă a acestei situaţii. Este mare nevoie de aceşti bani pentru redresarea economică europeană”, a spus vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, în timpul unei întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri european.

„Cât despre condiţionalitatea privind statul de drept, este ceva ce Comisia a enunţat în propunerea sa iniţială, aşadar este o temă care se discută de mult timp”, a amintit el, recunoscând că fondul european de redresare nu va funcţiona începând de la 1 ianuarie, cum era prevăzut.

„Sper ca toate părţile să-şi recunoască responsabilitatea, să fie deplin conştiente de cât de mult este nevoie de aceşti bani şi că deciziile trebuie luate la vremea lor. Din nefericire, acum trebuie să spunem că ne confruntăm cu o anumită întârziere, aşa că nu ne aşteptăm ca totul să fie pregătit la 1 ianuarie anul viitor”, a semnalat Dombrovskis.

El a estimat că, în acest nou context, obiectivul în perioada imediat următoare este ”minimizarea întârzierilor” şi folosirea în acest timp a celorlalte instrumente de răspuns la criză care au fost deja convenite şi funcţionează, cum ar fi de exemplu fondul SURE de sprijin împotriva şomajului.