În timp ce campania de vaccinare tocmai a început în Franța, 40% dintre francezi ar fi de acord să fie vaccinați împotriva Covid, potrivit acestui studiu Ipsos Global Advisor în parteneriat cu Forumul Economic Mondial. Un procent într-o mare scădere în comparație cu studiul lor anterior publicat în octombrie (54% intenţionau să se vaccineze) și chiar mai mult comparativ cu august (59%).
Ultimele cifre de la Sănătatea Publică Franţa publicate la începutul lunii decembrie au arătat, de asemenea, o scădere a intenției de vaccinare, 53% dintre cei chestionați spunând că sigur sau probabil vor să fie vaccinați.
Franța nu este singura țară în care intențiile de vaccinare sunt relativ scăzute. Astfel, potrivit studiului Ipsos Global Advisor, doar 43% dintre ruși sunt gata să fie vaccinați şi 53% dintre sud-africani. Urmează Japonia (60%), Italia și Spania (62%), urmate de Germania (65%), notează publicația franceză L`Express.
Țările care doresc să se vaccineze
La polul opus, China este țara în care oamenii chestionaţi sunt cei mai dornici să fie vaccinați (80%), înaintea Braziliei (78%) și a Regatului Unit (77%), ţara care a început prima vaccinările pe 8 decembrie. Statele Unite, unde a început și o imensă campanie de vaccinare, este singura țară în care intențiile de vaccinare sunt în creștere (69% acum, 64% în octombrie).
În cele 15 țări vizate de sondaj, principalul motiv al atitudinii refractare este teama de efecte secundare (80% în Coreea de Sud, 76% în Japonia, 72% în Franța). Îndoiala cu privire la eficacitate este al doilea motiv în multe țări, înainte de expunerea la riscuri.
Urmează opoziția generală față de vaccinuri, care vizează aproximativ un sfert din populația chestionată în Rusia (26%) și Africa de Sud (23%), dar mai puțin de 10% în Coreea de Sud (7%), Japonia (8%) și China (9%). În Franța, 14% dintre persoanele chestionate declară că sunt anti-vaccinuri în general.