Franța, cel mai mic număr de nașteri
Franța se confruntă cu o scădere semnificativă a numărului de nașteri. Acestea este cel mai scăzut nivel de la al Doilea Război Mondial.
Agenția națională de statistică INSEE a anunțat că anul trecut Franța a înregistrat cel mai scăzut număr de nașteri de la al Doilea Război Mondial.
Numărul de nașteri în Franța anul trecut a fost de 678.000. Asta înseamnă o scădere de 7 procente față de anul 2022. De asemenea, reprezintă o scădere de 20 de procente față de vârful atins în 2020.
Franța a reușit să mențină o situație favorabilă în ceea ce privește natalitatea de-a lungul mai multor decenii. Țara a evitat să se confrunte cu declinul accentuat înregistrat în țări precum:
- Germania
- Italia
- Spania
Specialiștii în demografie consideră că acest rezultat poate fi explicat prin sistemul:
- generos de sănătate și de îngrijire a copiilor din Franța
- diversele scutiri fiscale
- beneficii oferite familiilor cu mai mulți copii
Italia înregistrează o scădere a ratei natalității
Conform datelor recensământului din 2022 realizat de Institutul Național de Statistică (Istat), populația Italiei a înregistrat o scădere de aproximativ 33.000 de persoane. Vârsta medie în țară a înregistrat o creștere, ajungând la 46,4 ani.
Concluziile sunt alarmante în ceea ce privește rata fertilității, având în vedere că numărul mediu de nașteri per femeie este foarte scăzut, iar femeile reprezintă 51,2% din totalul populației. Anul trecut, au fost înregistrate puțin sub 400.000 de nașteri.
De asemenea, numărul persoanelor în vârstă crește constant: la fiecare 100 de tineri, se înregistrează 184 de persoane în vârstă, și există un număr record de 22.000 de italieni care au depășit vârsta de 100 de ani.
Diminuarea numărului de locuitori se menține în limite reduse, datorită migrației către țară, cu o creștere de +2,2% în comparație cu anul 2021, reprezentând 8,7% din întreaga populație, scrie euractiv.ro.
În contextul distribuției populației, satele cu dimensiuni reduse, având mai puțin de 5.000 de locuitori și reprezentând 70% din totalul comunelor, devin din ce în ce mai mici, cu 60% dintre acestea înregistrând o descreștere. În contrast, 2.936 de municipalități au consemnat o creștere, constituind aproape jumătate din totalul populației țării.
Conform altor informații, Italia ocupă poziția a doua în lume în ceea ce privește vârsta înaintată a populației, prezentând o speranță medie de viață de 80,5 ani pentru bărbați și 84,8 ani pentru femei.