Mai multe state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, vor trimite echipaje pentru operaţiunile de stingere a incendiilor de vegetaţie din Franţa, confirmă Comisia Europeană, după un anunţ similar al preşedintelui Emmanuel Macron.

Mai multe țări europene vin în ajutorul Franței

„Franţa a activat Mecanismul UE de protecţie civilă în contextul incendiilor de vegetaţie. Am trimis patru avioane din cadrul Flotei UE de intervenţii, care erau poziţionate în Grecia şi Suedia. În plus, echipe de pompieri din Germania, Polonia, Austria şi România sunt pe drum, pentru a le oferi ajutor echipelor de intervenţie”, a comunicat Comisia Europeană, prin Twitter.

„Germania, Grecia, Polonia şi, în următoarele ore, România şi Austria: partenerii noştri europeni vin în ajutorul Franţei în contextul incendiilor. Le mulţumesc! Solidaritatea europeană este în funcţiune!”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Emmanuel Macron, prin Twitter.

În Franţa sunt în prezent mai multe incendii de vegetaţie active, în zonele Beaulieu-sur-Layon şi Maire-et-Loire (nord-vest), Boisbreteau, Saint-Magne, Hostens şi Landiras (Gironde, sud-vest), în Mostuejouls (Aveyron, sud), Romeyer (Drome, sud) şi Coiselet (Jura, sud-est), conform cotidianului Le Figaro.

„Pe întregul teritoriu al Franţei, peste 10.000 de pompieri şi angajaţi ai Securităţii civile sunt mobilizaţi pentru a lupta împotriva flăcărilor. Aceştia sunt eroii noştri”, a subliniat Emmanuel Macron.

Pompierii se luptă cu un incendiu de vegetație „monstruos” lângă Bordeaux

Peste 1.000 de pompieri se luptă cu un incendiu „monstruos” în sud-vestul Franței, care a distrus deja aproape 7.000 de hectare de pădure, potrivit autorităților. Flăcările violente din apropierea orașului Bordeaux au distrus mai multe case și au forțat 10.000 de locuitori să fugă din fața flăcărilor.

Incendiul uriaș din regiunea Gironde se manifestă de două zile în apropierea comunei Landiras, la aproximativ 30 km sud-est de Bordeaux.

Mai mulți pompieri au trebuit să fie redistribuiți de urgență din alte regiuni pentru a impulsiona operațiunea în curs de desfășurare. Aceștia sunt susținuți de avioane specializate care au aruncat apă și substanțe ignifuge. Dar, în ciuda tuturor eforturilor, incendiul era încă scăpat de sub control joi, au declarat oficialii locali.

„Este prima dată când vedem un incendiu ca acesta”, a declarat pompierul francez Jérôme Jean pentru site-ul de știri BFMTV.

În această vară, Franța și o serie de alte țări europene au fost marcate de un val de incendii devastatoare, declanșate de temperaturile record și de seceta de pe continent. Peste 1.000 de decese au fost atribuite căldurii în țări precum Portugalia și Spania.