Franța decide că mâncarea pe bază de plante nu poate avea denumiri precum friptură sau șuncă

burger vegan

SURSA FOTO: Dreamstime

Denumirile de friptură vegetală, cârnat vegani sau cotlet vegan au fost interzise în această țară din Uniunea Europeană. Guvernul a dat marți un decret în acest sens, mult așteptat de unii.

Franța interzice denumirile de friptură, escalop sau șuncă pentru produsele vegetale

Guvernul din Franța a publicat marți un nou decret care precizează lista de denumiri rezervate produselor de origine animală. Astfel, este oficială acum interzicerea denumirilor de „friptură vegetală„, „cârnați vegani” sau „slănină vegetariană” pentru produsele pe bază de plante.

Acest decret publicat de guvernul francez vine cu lista exactă a denumirilor rezervate produselor de origine animală și, prin urmare, interzise pentru produsele pe bază de proteine vegetale.

Textul era o revendicare mai veche a industriei animale, care consideră că termeni precum „șuncă vegetală”, „cârnat vegan” sau „slănină vegetariană” pot crea confuzie în rândul consumatorilor, transmite 20minutes.

Guvernul publicase un prim decret în iunie 2022, dar acesta a fost suspendat de către Consiliul de Stat. Noul text detaliază, în special, în două liste, termenii rezervați pentru produsele de origine animală sau care conțin foarte puține proteine vegetale.

Printre termenii a căror utilizare este interzisă în Franța pentru descrierea produselor alimentare care conțin proteine vegetale se numără: fileu, costiță, friptură, cotlet, friptură, șuncă, flanc sau pulpă. Termenii care se referă la nume de specii și grupuri de specii de animale, la morfologia sau anatomia animalelor sunt, de asemenea, interzise pentru comercializarea sau promovarea unui produs care conține proteine vegetale.

Produsele din afara Franței sunt exceptate de la regulă

Anumiți termeni pot fi utilizați pentru produsele alimentare de origine animală care pot conține proteine vegetale, cu condiția să se respecte un procent maxim de produse de origine vegetală. Este vorba de produse în care ingredientele de origine vegetală nu se substituie produselor alimentare de origine animală, ci sunt adăugate în plus față de acestea din urmă ca parte a acestor amestecuri.

Există denumiri precum andouille, bacon, chorizo, cordon bleu, șuncă, slănină, pastramă, pateu sau chiar terrine, rozete și cârnați (pentru gătit, prăjit, la grătar, Lorraine, Toulouse, Alsacia, Lyon…). Conținutul maxim de proteine vegetale variază de la 0,1% până la 6% pentru o paupiette sau 5% pentru un cârnat. Un merguez poate conține până la 2% de proteine vegetale. Este, de asemenea, permisă utilizarea de termeni din regnul animal pentru arome.

Produsele fabricate sau comercializate în mod legal într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță rămân autorizate, precizează guvernul din Franța în textul care intră în vigoare la trei luni de la publicarea sa.

Decretul prevede amenzi maxime de 1.500 de euro pentru o persoană fizică și de 7.500 de euro pentru o societate, precum și o perioadă de tranziție de un an pentru eliminarea stocurilor deja existente.