Franţa, deficit record dar notă bună de la agenţiile de rating

Deficitul public al Franţei a atins anul trecut cel mai ridicat nivel din istorie, de 7,5% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citat de AFP. În acelaşi timp, agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat, marţi, ratingul "AAA", maxim posibil, al Franţei, întrucât economia franceză a depăşit destul de bine criza financiară. Totodată, datoria publică s-a situat, la sfârşitul anului trecut, la aproape 1.490 miliarde de euro, n

Deficitul public al Franţei a atins anul trecut cel mai ridicat nivel din istorie, de 7,5% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citat de AFP. În acelaşi timp, agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat, marţi, ratingul „AAA”, maxim posibil, al Franţei, întrucât economia franceză a depăşit destul de bine criza financiară.

Totodată, datoria publică s-a situat, la sfârşitul anului trecut, la aproape 1.490 miliarde de euro, nivel echivalent cu 77,6% din PIB, superior celui de 67,5% din PIB din 2008.

Degradarea deficitului public în raport cu cel din 2008 reflectă în totalitate efectele crizei mondiale, care a provocat diminuarea veniturilor fiscale şi a determinat guvernul să apeleze la cheltuieli suplimentare pentru susţinerea creşterii economice, au precizat ministerele Economiei şi Bugetului.

Guvernul a estimat în ianuarie că deficitul public va urca la 8,2% din PIB în acest an şi a indicat că are ca obiectiv diminuarea acestuia până în 2013 la 3% din PIB, nivel cerut de Comisia Europeană (CE).

Executivul anticipează, de asemenea, că datoria publică va atinge 83,2% din PIB în acest an, 87,1% în 2012 şi 86,6% în 2013. Totodată, autorităţile de la Paris mizează pe o creştere economică de 2,5% pe an începând cu 2011. Estimarea este considerată prea oprimistă de CE, notează AFP.

Cu toate acestea,  Brian Coulton, manager pentru ratinguri suverane la Fitch, spune că „Franţa a avut o «criză blândă» în termeni relativi, întrucât sectoul financiar a avut nevoie de un sprijin modest, iar recesiunea a fost redusă”.