Francezii nu au fost mulțumiți de măsurile luate de autorități în timpul pandemiei de coronavirus. În acest context, justiția din Franța a deschis o vastă anchetă națională.
Investigația răspunde unui val de plângeri penale împotriva autorităților publice, după cum transmite corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman.
„Ancheta declanșată de Parchet este răspunsul judiciar dat plângerilor penale depuse de cetățeni, sindicate și diverse asociații, mai ales în martie și aprilie, în timpul perioadei de izolare a populației la domiciliu, pentru ucidere din culpă, punerea în pericol a vieții altora și neacordarea de asistență unei persoane aflate în pericol”, spune sursa citată.
Care sunt nemulțumirile cetățenilor
„Concret, autoritățile publice sunt reclamate pentru diferite situații, între care neasigurarea condițiilor de protecție sanitară la locul de muncă, penuria de măști sau accesul limitat la testare și diagnosticare. Parchetul precizează că ancheta nu îi vizează pe membrii Guvernului, ci mai ales pe responsabilii Direcțiilor de Sănătate Publică, iar investigarea faptelor reclamate nu are rolul de a descoperi responsabilități politice sau administrative, ci de a identifica eventuale infracțiuni penale ale unor decidenți”, mai spune corespudentul RRA.
Potrivit acesteia, separat, au loc anchete penale locale, în mai multe orașe, în legătură cu modul în care s-a acționat împotriva epidemiei în căminele pentru persoanele vârstnice, unde peste 10.000 de oameni au murit după ce au fost infectați cu coronavirus.
Aproape toate aceste anchete au fost declanșate după ce membrii ai familiilor decedaților au depus plângeri penale. Membrii Guvernului au fost și ei atacați pentru modul în care au gestionat criza sanitară, cu numai puțin de 80 de plângeri penale depuse la Curtea de Justiție a Republicii și care fac obiectul unei alte anchete în justiție.