Franța este împotriva reducerii consumului de gaze propusă de Comisia Europeană

Așadar, reprezentanții Parisului au susținut înaintea întâlnirii miniștrilor Energiei din Uniunea Europeană că țintele pentru fiecare țară trebuie să țină cont de capacitatea de export.

În acest context, oficialii ministerului Energiei din Franța au declarat că țara lor este împotriva unei ținte unice de reducere cu 15% a consumului de gaze în Europa, conform informațiilor preluate de reuters.com

Reacția a venit după ce Comisia Europeană a propus săptămâna trecută reducerea cu 15% a consumului în fiecare stat membru al UE, din august anul acesta până în martie 2023.

Ţinta ar urma să fie iniţial asumată voluntar, însă ar putea deveni obligatorie în cazul în care Comisia Europeană declară o urgenţă.

Trebuie menționat că propunerea a fost criticată din start de mai multe ţări, în special Grecia, Portugalia şi Spania.

Potrivit diplomaților, şi alte state membre ale UE, precum Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Malta, Olanda şi Polonia, au rezerve faţă de ideea de a acorda Comisiei Europene autoritatea de a ordona reduceri.

Șefa Comisiei Europene cere statelor din UE să-și diminueze cererea de gaze

Amintim că şefa Comisiei Europene a spus la începutul săptămânii că țările europene care nu depind de aprovizionarea cu gaze din Rusia trebuie să manifeste solidaritate faţă de cele care sunt forţate să facă eforturi pentru a le economisi din cauza riscului iminent de întrerupere a livrărilor.

„Chiar şi statele membre care aproape că nu achiziţionează gaze ruseşti nu pot scăpa de efectele unei potenţiale întreruperi a aprovizionării cu acestea pe piaţa noastră internă”, a declarat Ursula von der Leyen, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor energiei din ţările blocului comunitar

De asemenea, aceasta a subliniat că economiile ţărilor din UE sunt strâns interconectate, iar o criză a gazelor ar afecta fiecare stat membru.

„De aceea este important ca statele membre să-şi diminueze cererea de gaze, astfel încât toate să stocheze mai mult şi să împartă cu cele care sunt mai afectate”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Aceste comentarii au intervenit în urma criticilor exprimate de Spania şi Portugalia faţă de planul de urgenţă în materie de gaze propus de Comisia Europeană. Portugalia a calificat acest plan drept „nesustenabil” şi a declarat că consumul său de gaze este o „necesitate absolută”.