Franța ia o decizie fără precedent în cazul vaccinului AstraZeneca. Lucrurile se precipită în Europa

AstraZeneca

Sursa: Dreamstime

Franța ia o decizie fără precedent în cazul vaccinului AstraZeneca. Lucrurile se precipită în Europa, pe fondul controverselor apărute în cazul produsului realizat de concernul britanic-suedez. Declarația făcută de un înalt oficial al EMA cum că există o legătură între vaccin şi cheagurile rare de sânge formate la creier împing țările din UE la măsuri neașteptate.

Franța ia o decizie fără precedent în cazul vaccinului AstraZeneca. Deși oficialii susțin că dau credit încă dozelor britanico-suedeze, măsurile adoptate indică faptul că nu e chiar așa.

Iar situația privește aproape 600,000 de persoane, a precizat ministrul Sănătății de a Paris.

Franța ia o decizie fără precedent! Va combina vaccinurile

Persoanele cu vârsta sub 55 de ani care au primit prima doză de AstraZeneca în Franța vor face rapelul cu un alt vaccin coronavirus.

Declarația aparține ministrului Sănătății, Olivier Véran, informează ANSA.

”Este absolut logic”, a spus Véran, menționând totuși că anunțul oficial va veni de la Institutul Superior de Sănătate (Has) într-o conferință de presă, vineri.

Institutul Superior de Sănătate a suspendat în 19 martie administrarea vaccinului AstraZeneca pentru cei care au sub 55 de ani.

”Moderna și Pfizer ar trebui folosite la rapel”

Autoritatea franceză de sănătate va anunța vineri că serurile Moderna și Pfizer ar trebui folosite la rapel pentru persoanele cu vârsta mai mică de 55 de ani care au primit prima doză de AstraZeneca, scrie ”The Telegram”.

Cu toate acestea, Olivier Véran a reiterat ideea că Franța continuă să încurajeze folosirea vaccinului AstraZeneca.

Ministrul francez a indicat că această situaţie priveşte ”aproape 600.000” de persoane din Franţa. ”Fac parte din această populaţie ”, a precizat Véran.

Olivier Véran a reiterat ideea că Franţa continuă să încurajeze folosirea vaccinului AstraZeneca, amintind că ”raportul risc-beneficiu” al acestui ser a fost
”foarte, foarte favorabil”.

”Luaţi în considerare că aveţi 0,2 persoane din 100.000, adică două persoane dintr-un milion, care ar putea avea un efect secundar potenţial grav ”, a asigurat ministrul Sănătăţii francez.

EMA ezită

Trebuie precizat că mai multe ţări europene analizează combinarea vaccinurilor pentru Covid-19, la persoane care au primit prima doză de vaccin al AstraZeneca, într-o mişcare fără precedent care scoate în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă guvernele în ţinerea sub control a creşterii numărului de infecţii, transmite Reuters.

Programele de vaccinare au fost perturbate de datele potrivit cărora un număr mic persoane vaccinate cu vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca au suferit formarea unor cheaguri de sânge extrem de rare, unele ţări din lume suspendând utilizarea acestora, din prudenţă.

Un înalt oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat marţi că există o legătură între vaccin şi cheagurile rare de sânge formate la creier, posibilele cauze fiind încă necunoscute.

EMA a declarat ulterior că evaluarea vaccinului este în curs. Agenția europeană nu a avut niciun comentariu imediat când a fost întrebată despre amestecarea vaccinurilor.

În România, Comitetul de coordonare a campaniei de vaccinare a decis, joi după-amiază, că România va continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă , în condiţiile în care câteva ţări europene au impus limite de vârstă, după anunţul EMA privind o legătură între vaccin şi cazurile rare de tromboză.