Franța înăsprește controalele asupra investiţiilor străine în firme

Franta

SURSA FOTO: Dreamstime

Bruno Le Maire, ministrul de Finanţe din Franța, s-a angajat să înăsprească verificările asupra investiţiilor străine în companiile locale din Hexagon, pentru a proteja industriile strategice.

Conform Bloomberg, vor fi incluse în sectoarele strategice firmele implicate în extragerea şi procesarea materiilor prime esenţiale. Totodată, vor fi extinse controalele la sucursalele franceze ale firmelor străine. Asta, pentru a se lua măsuri în cazul eludării controalelor, a explicat Bruno Le Maire.

Acesta a adăugat: „Potenţialul pentru furtul de tehnologie şi know-how nu a fost niciodată mai ridicat”.

Franţa vrea să menţină plafonul de 10% (redus de la 25%) la care sunt declanşate controale la entităţile din afara Europei care achiziţionează participaţii în firmele strategice. Anul trecut, au fost examinate 325 dosare, în creştere de la 137 în 2017, a explicat ministrul francez de Finanţe.

Franța este model pentru Germania

Conform unui document, şi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, vrea să înăsprească procedura. Astfel, examinarea investiţiilor străine va fi mai severă printr-o nouă lege al cărei obiectiv va fi consolidarea securităţii economice.

Eforturile vin în condiţiile în care autorităţile de la Berlin cer companiilor să-şi reducă dependenţa de China. Executivul verifică dacă actualul set de reglementări este suficient pentru a încuraja aceste politici.

Eforturile reflectă politicile mai extinse ale Occidentului de a-şi reduce dependenţa strategică de China. Pe fondul sporirii temerilor legate de extinderea Chinei în regiunea indo-pacifică şi posibile perturbări ale lanţurilor de aprovizionare.

„În ultimii ani, revizuirea investiţiilor a dobândit o importanţă enormă în Germania, Europa şi pe plan internaţional”, se arată în document.

Ca parte a revizuirii legislaţiei, vor fi verificate investiţiile în care un investitor obţine acces la tehnologiile sau bunurile unei companii germane mai degrabă prin acorduri contractuale decât prin achiziţionarea drepturilor de vot, procedură care deja este verificată.

În plus, autorităţile de la Berlin iau în considerare verificarea semnificaţiei securităţii noilor fabrici construite în Germania de firmele străine, se arată în document.

Emmanuel Macron îi asigură pe ucraineni de tot sprijinul

Emanuel Macron a precizat în cadrul summitului „Platforma Crimeea” că țara sa nu va recunoaște anexările de teritorii ale Rusiei în Ucraina.

Această declarație vine în contextul declarațiilor lui Nicolas Sarkozy, predecesorul său, care consideră că „orice întoarcere în urmă este iluzorie”. Fostul președinte francez nu este de acord cu aderarea Ucrainei la NATO şi UE şi susţine referendumurile de anexare. Propunerile lui Sarkozy au fost îndelung contestate.

Se pare că acesta consideră „iluzorie” o „întoarcere în urmă” a Crimeei anexate de Moscova în 2014, potrivit AFP.

Actualul șef al statului francez a oferit asigurări Ucrainei printr-un mesaj preînregistrat difuzat în cadrul summitului anual organizat de președintele Ucrainei cu scopul reiterării suveranității ucrainene a peninsulei.

„Vreau să spun aici încă o dată, în faţa voastră, alături de voi, în mod foarte clar: Franţa nu recunoaşte nici anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean şi nici rezultatele unor simulcare de alegeri care au fost organizate”, a subliniat Macron.