Ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a declarat miercuri că din cauza circulaţiei preocupante a coronavirusului, metropola Aix-Marsilia, în sud-est, şi Guadelupa, în Caraibe, au fost plasate în „zonă de alertă maximă”.
Acest nivel de alertă, precedând starea de urgenţă sanitară, impune închiderea totală a barurilor şi restaurantelor, măsură care provoacă îngrijorare într-un sector deja afectat puternic de măsurile de izolare din primăvară.
Stare de alertă sporită
Alte 11 metropole, printre care care Parisul, au fost plasate în „stare de alertă sporită”, ceea ce implică mai ales închiderea barurilor la orele 22.00, precum şi limitarea adunărilor publice la 1.000 de persoane, faţă de 5.000 în prezent.
„Situaţia continuă să se degradeze la nivel general”, a avertizat Olivier Véran, într-un moment în care toţi indicatorii se deteriorează în Franţa de mai multe zile.
Potrivit datelor raportate miercuri de autorităţile sanitare franceze, în 24 de ore s-au înregistrat 13.072 de cazuri noi, în timp ce rata de pozitivare a testelor şi-a continuat trendul ascendent.
Numărul de cazuri a crescut
Numărul cazurilor a crescut în comparaţie cu cele 10.008 cazuri înregistrate marţi, dar fără să atingă recordul de sâmbătă (13.498 de cazuri pozitive).
Proporţia bolnavilor printre persoanele testate (rata de pozitivare) a urcat la 6,2%, faţă de 6,1% în ziua precedentă.
De la începutul pandemiei, în Franţa au fost înregistrate cel puţin 31.459 de decese legate de COVID-19, cu 43 mai mult decât cu o zi înainte, dintre care 20.888 în mediul medical.
Cazuri multe s-au înregistrat și în Marea Britanie
Marea Britanie a înregistrat miercuri mai mult de 6.178 de noi cazuri de Covid-19, confirmând un puternic focar al epidemiei de care se temeau autorităţile în cea mai afectată ţară din Europa, cu aproape 42.000 de morţi, potrivit AFP.
Aceste noi cazuri se adaugă la 409.729 de persoane diagnosticate de la începutul epidemiei, potrivit cifrelor anunţate miercuri de ministrul Sănătăţii.
Moartea a încă 37 de persoane este de asemenea critică, numărul total al victimelor ajungând la 41.825