Franţa, cel mai mare crescător de păsări din Europa, a introdus joi măsuri suplimentare de prevenţie la fermele de păsări şi de asemenea a restricţionat vânătoarea şi expoziţiile de păsări, după ce în ultimele săptămâni mai multe cazuri de gripă aviară au fost identificate în ţările vecine, transmite Reuters.
Deocamdată niciun caz de H5N8 nu a fost identificat în Franţa dar virusul a fost detectat în opt state europene şi Israel, iar unele ţări au cerut fermierilor să ţină păsările închise, pentru a evita extinderea epidemiei. Majoritatea cazurilor au fost descoperite la păsările sălbatice, dar Germania, Ungaria şi Austria au raportat şi cazuri în fermele de raţe şi curcani, unde toate păsările au fost sacrificate.
"Dat fiind faptul că recentele cazuri descoperite la vecinii noştri europeni afectează în principal păsările migratoare, Ministerul a crescut nivelul de alertă în zonele umede unde sunt concentrate păsări sălbatice şi pot constitui punte de popas pe ruta păsărilor migratoare", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii din Franţa. Fermele de păsări amplasate în aceste zone de risc ridicat vor trebui să ţină păsările închise sau să instaleze plase de siguranţă care blochează contactul cu păsările sălbatice, se mai arată în comunicat.
Măsurile introduse de autorităţile franceze sunt similare cu cele luate în luna martie a acestui an când o criză provocată de virusul gripei aviare a obligat Ministerul Agriculturii să interzică în totalitate creşterea de raţe şi gâşte în 17 departamente din sud-vestul Franţei, o regiune importantă pentru producţia de foie gras.
De asemenea, Franţa a introdus restricţii pentru vânătoare, în special pentru cei care vânează păsări sălbatice, în zonele de risc ridicat. Aceasta deşi acum Franţa este în plin sezon de vânzătoare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.
Franţa are cel mai mare stoc de păsări de fermă din Uniunea Europeană însă producţia de carne de pasăre a Poloniei a devansat-o pe cea a Franţei în 2014 şi 2015, arată datele publicate de UE.
SURSA: Agerpres