GRTgaz a precizat într-un comunicat că gazoductul care leagă cele două țări în satul francez de frontieră Obergailbach a început să livreze o capacitate zilnică inițială de 31 de gigawați-oră.

Se așteaptă ca acest număr să crească în cele din urmă la 100 de gigawați-oră pe zi, mai puțin de 2% din consumul total de gaze al Germaniei, potrivit Ministerului francez pentru Tranziție Energetică.

Klaus Müller, șeful autorității de reglementare a rețelei germane, a mulțumit GRTGaz, adăugând că „furnizarea de gaz francez prin Saarland contribuie la asigurarea aprovizionării Germaniei”, potrivit News.am.

Deși instalațiile de stocare ale gazelor din Germania sunt în prezent pline în proporție de aproape 95%, oficialii spun că cetățenii vor trebui să economisească gazul în această iarnă.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luna trecută că Franța și Germania au convenit asupra unui acord de solidaritate energetică. Franța va ajuta Germania cu aprovizionarea cu gaze, iar Germania va produce mai multă energie electrică pentru a aproviziona Franța în perioadele de vârf de consum.

Germania, Spania şi Portugalia, discuţii la nivel înalt despre situaţia din energie

În altă ordine de idei, vineri, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi prim-ministrul portughez Antonio Costa au convenit asupra necesităţii unui răspuns european unit privind aprovizionarea cu energie, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Berlin, transmite agenţia DPA.

Cei trei lideri au spus că, pe măsură ce continuă războiul Rusiei în Ucraina, sunt necesare răspunsuri comune la preţurile ridicate la energie, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. De asemenea, au convenit asupra necesităţii de a diversifica sursele de energie pentru a garanta securitatea aprovizionării Europei.

Europa depinde în mare măsură de energia rusă, dar caută urgent să se desprindă de această sursă de aprovizionare pe fondul tensiunilor ridicate dintre Occident şi Rusia generate de război.

Premierii Scholz, Sanchez şi Costa au subliniat importanţa accelerării construirii unor conducte transnaţionale de energie în cadrul UE, inclusiv a unei infrastructurii de gaze capabile să transporte hidrogen generat din surse regenerabile.

Discuţiile celor trei lideri au venit după diferende cu privire la construirea unei conducte de gaz care să pornească din Spania şi să traverseze munţii Pirinei, un plan favorizat de Germania şi Spania, dar căruia i se opune preşedintele francez Emmanuel Macron.