Franța, îndemnată să accepte argumentele științifice privind renunțarea la fumat

fumat

SURSA FOTO: Dreamstime

Biroul Parlamentar pentru Evaluarea Alegerilor Științifice și Tehnologice din Franța a concluzionat că este necesară o schimbare drastică a abordării prin care fumătorii sunt încurajați să renunțe la fumat. Un raport elaborat de membrii ambelor camere ale Parlamentului francez recomandă o abordare axată pe reducerea riscurilor, care le oferă fumătorilor șansa de a trece la țigări electronice mult mai puțin dăunătoare.

Mulți francezi nu știu despre alternativele la țigările clasice

Politica franceză privind tutunul se bazează în mare măsură pe taxarea ridicată pentru a descuraja fumatul. Acest lucru a condus la un aflux de țigări de contrabandă, contrafăcute și alte țigări ilicite și la o rată constant ridicată a fumatului în comparație cu multe alte țări europene.

Această abordare „renunțați sau muriți” înseamnă că, în Franța, majoritatea oamenilor, conform unui sondaj de la începutul acestui an, au puține sau nu au deloc cunoștințe despre alternative, cum ar fi țigările electronice, transmite Europereporter.

Trecerea la produse alternative reduce drastic pericolul pentru sănătate cu care se confruntă fumătorii, fapt care a fost acum acceptat de organismul care le permite parlamentarilor francezi să examineze baza științifică a politicii guvernamentale. Biroul Parlamentar pentru Evaluarea Alegerilor Științifice și Tehnologice este format din 18 deputați ai Adunării Naționale și 18 senatori, asistați de 15 oameni de știință de frunte.

Raportul realizat de deputatul Gérard Leseul și senatorul Catherine Procaccia recomandă adoptarea unei noi abordări de reducere a riscurilor, menită să-i convingă pe toți fumătorii să renunțe la țigări. Susține în mod special trecerea la politica Marii Britanii, care integrează țigările electronice în strategia sa de control al tutunului.

De asemenea, solicită lansarea rapidă în Franța a unor studii noi și independente privind nocivitatea specifică și relativă a diferitelor produse și efectele acestora. Raportul susține că este deosebit de necesară realizarea unor studii independente privind tutunul încălzit pentru a informa viitoarele politici publice.

Viitoarele legi și reglementări trebuie să se bazeze pe cunoștințe științifice

Conform autorilor, consumatorii trebuie să primească informații clare, complete și obiective despre diferitele produse din tutun, cu avertismente despre pericolele combinării fumatului de țigări tradițional cu utilizarea țigărilor electronice. Ei vor să interzică aromele considerate a fi atractive în special pentru copii și vânzarea de țigări electronice de unică folosință.

O recomandare aparent evidentă din partea politicienilor francezi este că legile și reglementările referitoare la produsele din tutun ar trebui să se bazeze pe cele mai bune cunoștințe științifice disponibile. Cu toate acestea, există un pericol real ca acest principiu esențial să fie abandonat la nivel european. Deși UE este mândră că abordarea sa de reglementare în diferite sectoare este adesea adoptată în întreaga lume, în ceea ce privește politica privind tutunul, Comisia pare mulțumită să urmeze politicile Organizației Mondiale a Sănătății.

Damian Sweeney, de la Organizația Europeană de Apărare a Drepturilor Consumatorilor ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Advocates) a scris luna trecută membrilor Grupului de Lucru pentru Sănătate Publică al Parlamentului European despre informațiile primite de la Comisie și Președinție înaintea reuniunii Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului, care va avea loc în noiembrie în Panama.

ETHRA a avertizat că recomandările principale de politică care vor fi discutate în Panama vor respinge utilizarea în continuare a produselor cu nicotină mai sigure pentru milioane de consumatori europeni care au renunțat cu succes la fumat cu ajutorul acestor produse. În viitor, zeci de milioane de fumători ar fi astfel privați de oportunitatea de a-și reduce riscurile pentru sănătate.

UE ignoră produsele mai puțin dăunătoare, cum ar fi țigările electronice

Damian Sweeney a cerut ca poziția UE să reflecte punctele de vedere ale consumatorilor afectați și să susțină principiile de bază ale Uniunii Europene referitoare la piața internă, proporționalitatea și nediscriminarea în elaborarea politicilor.

„Recomandările de politică, și anume restricționarea severă a aromelor în produsele cu nicotină mai sigure, interzicerea dispozitivelor de vapat cu rezervor deschis (țigările electronice), interzicerea dispozitivelor de vapat de unică folosință, prevenirea tuturor formelor de comercializare sau interzicerea pliculețelor cu nicotină și interzicerea sau reglementarea produselor din tutun încălzit în același mod cu țigările clasice sunt în contradicție cu ambiția UE de a atinge Obiectivul de Dezvoltare Durabilă al OMS de a reduce cu o treime până în 2030 decesele premature cauzate de patru boli cheie netransmisibile”, a scris el.

„Distincția critică ar trebui să fie între produsele combustibile, deci care ard tutunul (dăunătoare) și cele necombustibile, care încălzesc tutunul în loc să-l ardă (mult mai puțin dăunătoare)”, a adăugat el.

„Produsele cu nicotină mai sigure funcționează ca înlocuitori pentru țigări. Există o abundență de cercetări finanțate de guvern și alte cercetări independente care confirmă acest lucru. Măsuri precum majorarea taxelor pe țigări electronice, interzicerea aromelor produselor, interdicțiile de publicitate și restricțiile de acces la produse mai sigure cu nicotină pot conduce la o creștere a ratei fumatului”.

„Faptul că produsele mai sigure cu nicotină sunt înlocuitori pentru țigări ar trebui să fie principala considerație în politicile de reglementare pentru nicotină. Cu toate acestea, OMS și FCTC continuă să ignore dovezile și, în schimb, poziționează aceste produse doar ca o amenințare, nereușind să ia în considerare faptul că produsele mai sigure cu nicotină oferă oportunități pentru sănătatea publică. Țările care interzic produsele cu nicotină mai sigure nu au eliminat utilizarea acestora; în schimb, expun consumatorii la produsele nesigure și nereglementate, care rămân disponibile pe scară largă pe piețele negre și gri”.

Domnul Sweeney a citat o serie de dovezi științifice, unele dintre ele comandate de Organizația Mondială a Sănătății, care au fost ignorate. El a subliniat că OMS nu a făcut practic niciun progres în ce privește reducerea numărului de fumători la nivel mondial.