Importantă schimbare în Franţa, anunţată de preşedintele Macron. Totul ar putea avea loc chiar zilele următoare. Este vorba despre libertatea femeilor de a recurge la întreruperea voită a sarcinii.
Libertatea întreruperii de sarcină, trecută direct în Constituţie
Libertatea femeilor de a face avort ar putea fi trecută în Constituţie în Franţa.
Un proiect de lege constituţională în vederea „introducerii în Constituţie a libertăţii femeilor de a recurge la întreruperea voită a sarcinii (IVG)” urmează să fie trimis Consiliului de Stat săptămâna aceasta.
Anunţul a venit duminică, 29 octombrie, chiar de la preşedintele Emmanuel Macron, transmite AFP.
Proiectul urmează să fie „prezentat în Consiliul de Miniştri până la sfârşitul anului”. „În 2024 libertatea femeilor de a recurge la IVG trebuie să fie ireversibilă”, subliniază Macron.
Preşedintele Franţei s-a angajat la 8 martie cu privire la acest proiect de lege. El a răspuns astfel unor îngrijorări create de anularea în urmă cu un an şi jumătate a unei hotărâri care garanta în SUA dreptul la avort în întreaga Americă.
În urmă cu câteva zile, Anne-Marie Le Pourhiet, specialistă în drept constituţional, spunea la postul de radio France Info că această măsură este „simbolică”.
„Este vorba despre preluarea amendamentului senatorului Philippe Bas, care nu face decât să scrie negru pe alb în Constituţie jurisprudenţa Consiliului Constituţional cuvânt cu cuvânt”, a explicat aceasta.
Un lung proces, pornit de la şefa deputaţilor Renaissance, Aurore Bergé
Emmanuel Macron preia pe cont propriu filosofia propunerii de lege prezentată iniţial de către şefa deputaţilor Renaissance, Aurore Bergé.
„Convingerea mea ca femeie, cetăţeancă şi parlamentară este că, până la sfârşitul mandatului, Constituţia va fi modificată şi va integra dreptul la IVG”, spunea la acel moment Aurore Bergé, susţinută la vedere de către Matignon.
Câteva săptămâni mai târziu, tabăra sa vota unanim în favoarea unui text asemănător celui propus de către Mathilde Panot din cadrul La France Insiumise (LFI). Astfel, s-a ajuns la o largă adoptare în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez.
Subiectul a ajuns apoi în Senat unde, în pofida tuturor aşteptărilor, majoritatea şi dreapta s-au pronunţat în favoarea constituţionalizării avortului.
Totuşi, membrii Camerei superioare a Parlamentului francez au ţinut să sublinieze că numai „libertatea femeii” de a recurge la avort – şi nu „dreptul” – să fie înscris în Legea fundamentală.
Noul proiect constituţional al lui Macron se adaugă dosarelor aflate deja pe masă: modificarea statutului Noii Caledonii şi Corsicii şi reformarea instituţiilor.
Se va stabili în curând dacă fiecare dintre aceste subiecte va face obiectul unui convocări specifice a Parlamentului reunit în Congres la Versailles sau dacă Emmanuel Macron preferă să le soluţioneze dintr-o singură lovitură.