Fiecare zi contează în încercarea de a evita o nouă închidere, dar fiecare zi ar putea, de asemenea, să aducă Franța puțin mai aproape de aceasta, a insistat guvernul duminică, în zorii unei săptămâni, când indicatorii epidemiei Covid-19 vor fi analizați îndeaproape, notează La Libre.
„Ideea este de a câştiga timp, de a limita daunele”, a declarat ministrul Sănătății, Olivier Véran, pentru JDD, la două zile după ce premierul Jean Castex a surprins țara neanunțând o închidere imediată.
„Cea mai scurtă lună, cea mai mică săptămână, cea mai mică zi de închidere pe care o putem evita pentru francezi, trebuie să decidem. Le datorăm acest lucru comercianților noștri, meșterilor noștri, IMM-urilor și francezilor, pentru care este situaţia este extrem de grea de aproape un an”, a adăugat, duminică, la BFMTV purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal.
„Ușura decelerare a contaminărilor ne poate permite să observăm, timp de câteva zile, ce se va întâmpla”, a continuat dl Véran, detaliind ceea ce a ghidat alegerea de a nu decide o reînchidere în viitorul imediat.
Când decizia „a fost luată vineri în consiliul de apărare, incidența, adică numărul de noi cazuri zilnice, a crescut puțin timp de patru zile. Acesta a fost cazul şi astăzi”.
Varianta engleză de COVID circulă prin Franța
Mai mult, circulația variantei engleze „se intensifică – cu 50% în fiecare săptămână -, dar mai puțin intens decât în străinătate, unde s-au observat creșteri de 70 până la 100%”, a adăugat dl Véran, pe baza rezultatelor preliminare ale celei de-a doua anchete-fulger asupra noii variante.
Prof. Bruno Lina, responsabil de această cartografiere, a confirmat duminică seara la BFMTV o progresie „nu la fel de importantă ca cea observată în alte țări europene”, chemând la precauţie înainte ca cifre mai exacte să fie disponibile luni seara.
Consiliul științific „a indicat (…) că nu ne asumăm riscul de a sta o săptămână pentru a observa ce se întâmplă”, a remarcat dl Véran. „Dar dacă incidența ar crește din nou, nu am ezita”.
Indicatorii sunt încă la un nivel ridicat: peste 27.000 de pacienți cu Covid sunt spitalizați, nu departe de vârfurile primului și ale celui de-al doilea val (32.000 și 33.000). Peste 3.100 sunt în terapie intensivă, mai puțin decât în momentele de apogeu ale valurilor anterioare (4.900 în toamnă, 7.000 în primăvară).
Și presiunea rămâne puternică, deoarece în ultimele șapte zile, există în medie 20.000 de noi contaminări zilnice.
Confruntați cu aceste cifre, experții sunt împărțiți și recunosc că închiderea se decide în funcție de mai multe criterii: sanitar, pe de o parte, economic și social, pe de altă parte.
În calitate de medic, „cred că, dacă trebuie să luați decizii dificile de izolare, acestea trebuie luate devreme”, a declarat pentru Franceinfo Philippe Juvin, șeful de urgență al spitalului „Georges Pompidou” și primarul LR din La Garenne-Colombes (Hauts-de-Seine).
„Acum, dacă întrebați cetățeanul sau politicianul care sunt, înțeleg că președintele Republicii a luat decizia, deoarece francezii au un nivel de acceptabilitate a închiderii care a devenit limitat”, a adăugat el.
Dar, „amânând” o reînchidere, guvernul își asumă „un risc”, a estimat duminică la LCI specialista în boli infecțioase Karine Lacombe.
„Riscul de a aștepta să fim poate la poalele peretelui” sau la marginea prăpastiei, întrebarea fiind ‘dacă vom cădea în prăpastie’ „, a adăugat ea, temându-se că o a treia închidere va fi „mai lungă” și cu un impact economic și social „mai dur”.
Se impun închideri locale?
Primul secretar al PS, Olivier Faure, i-a cerut să se gândească doar la nişte închideri locale.
„Oriunde există riscul de a vedea varianta engleză predominând rapid într-un departament sau altul, de ce nu suntem izolaţi, chiar dacă departamentele din jur nu sunt?”, a pledat M. Faure, invitat la Europe 1 – Les Echos – CNews.
Între timp, cea mai vizibilă nouă măsură este închiderea centrelor comerciale nealimentare de peste 20.000 m2. Aproape 400 de centre sau magazine sunt vizate.
În plus, frontierele cu țările din afara Uniunii Europene sunt acum închise, „dacă nu există un motiv imperios”, iar pentru a reveni dintr-o țară din UE este necesar un test PCR negativ (cu excepția lucrătorilor transfrontalieri).
În fine, în această cursă contra timpului, Franța își continuă campania de vaccinare. Peste 1.485 de milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin, dintre care aproximativ 45.000 care au primit două.
Totuşi, se constată o încetinire, atribuită dificultăților de aprovizionare.
În timp ce trecerea la o producție pe scară largă a avut loc „într-un timp record”, unii producători „au fost puțin optimişti” cu privire la capacitățile lor și „acum vedem că există un revers al medaliei și că ei nu capabili să ofere cât este nevoie”, a comentat duminică la BFMTV Marie-Paule Kieny, virusolog și președinte al comitetului pentru vaccin Covid-19.
Potrivit dlui Véran, Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) va vota marți asupra vaccinului AstraZeneca, aprobat vineri la nivel european.
Nu există nicio îndoială că acesta va deveni al treilea autorizat în Franța, dar nu este sigur că va fi recomandat persoanelor în vârstă. Autoritățile de specialitate germane și italiene nu l-au recomandat pentru aceste populații, din cauza lipsei de date privind eficacitatea sa, având astfel o opinie contrară aceleia expuse de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).