Întrebat dacă guvernul francez va forţa gigantul petrolier francez "Total" să oprească afacerile cu Iranul, purtătorul de cuvânt al Ministerului a spus doar că "întreruperea achiziţiilor de petrol din Iran este una dintre măsurile propuse de Franţa partenerilor" şi că această decizie va fi aplicată la nivel naţional.
Franţa a recurs la petrolul iranian în prima jumătate a anului, pentru a compensa întreruperea cauzată de războiul din Libia. Anul trecut, Iranul a furnizat 2,8% din importul din Franta, adică 1,8 milioane de tone.
SUA, Marea Britanie şi Canada au anunţat luni aplicarea unor sancţiuni împotriva anumitor companii iraniene din sectorul financiar, dar specialiştii sunt de părere că Teheranul nu va reacţiona prin oprirea activităţii sale nucleare. Miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut impunerea unor sancţiuni mai dure la adresa Iranului, pentru a forţa Teheranul să renunţe la proiectul nuclear. "Este foarte important să fie adoptate sancţiuni economice puternice împotriva Iranului, dar nu sunt suficiente. Trebuie să activăm sancţiuni suplimentare eficiente, care să vizeze industria petrolieră şi Banca centrală a Iranului. Obiectivul programului nuclear iranian era controversat, dar nu mai este cazul. Iranul lucrează deschis pentru a se dota cu arme nucleare. Aceasta este ameninţarea cu care se confruntă Israelul, regiunea şi întreaga lume", a spus Netanyahu.