Evoluția pozitivă a situației epidemiologice, din Franța, a determinat Guvernul să decidă că nu nu mai este nevoie de prelungirea stării de urgență sanitare. Proiectul de lege elaborat împreună de ministerele Sănătății și de Interne, prevede însă o perioadă de tranziție de aproape patru luni, începând cu 11 iulie, în care șeful guvernului să-și păstreze prerogativele de a putea limita libertatea de mișcare, de adunare, precum și alte drepturi cetățenești, în cazul în care țara se va confrunta din nou cu epidemia.
În dezbaterea pe articole în prima lectură, din această după amiază, partidele din opoziție au contestat dreptul guvernului de a decide singur, până la 30 octombrie, îngrădirea libertății cetățenilor, în special dreptul de a circula și de a manifesta dar și obligativitatea de a purta mască în transportul în comun.
Nici o țară nu se poate considera deocamdată total în afara oricărui pericol
Răspunzând criticilor deputaților, ministrul sănătății, Olivier Veran , a apărat deciziile executivului și a atras atenția că virusul continuă să circule și că nici o țară nu se poate considera deocamdată total în afara oricărui pericol.
„Ieri, în spitalele noastre s-au internat 143 de noi bolnavi. Din cauza severității bolii produse de coronavirus au ajuns la reanimare 14 noi pacienți în stare gravă. Eu înțeleg utilitatea și legitimitatea dezbaterilor, dar estimez că textul pe care vi l-a propus – ce pune capăt stării de urgență sanitare, dar care menține posibilitate de a plasa populația în izolare, de a reduce unele libertății individuale sau colective – este nu numai echilibrat, ci și adaptat situației. Trebuie să rămânem în permanență în starea de vigilență și de atenție”, a declarat Olivier Veran.
Proiectul de lege aprobat de Guvern, prevede că până la sfârșitul lunii octombrie, în cazul în care Franța se va confrunta cu o nouă explozie a numărului de cazuri, guvernul să poate limita deplasările și accesul la transportul în comun, să închidă unele spații publice, precum și să interzică adunări cu participarea unui număr mare de persoane.
Nu va mai fi aplicată însă izolarea la domiciliu a întregii populații a țării, ci vor fi luate măsuri la nivel local, în funcție de gravitatea situației, în acele zone unde vor fi identificate focare noi. Un alt articol se referă la prelungirea duratei de conservare a datelor personale colectate în sistemele informatice aplicate în cadrul luptei cu epidemia pentru a putea fi folosite în activitatea de cercetare, garantând desigur confidențialitatea lor.
Franța s-a confruntat cu o situație foarte gravă în timpul acestei epidemii, înregistrând aproape 30.000 de decese și nu mai puțin de 160.000 de cazuri confirmate de contaminare cu coronavirus, de la începutul lunii martie și până în prezent.