În raportul său semestrial cu privire la perspectivele economice, OECD şi-a revizuit semnificativ în jos estimările faţă de precedentele prognoze publicate în noiembrie 2011. Potrivit OECD, economia zonei euro va înregistra un declin de 0,1% în acest an şi va creşte cu doar 0,9% anul următor, în timp ce rata şomajului va atinge nivelul record de 11,1%.
Pentru Statele Unite, OECD a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei, prognozând un avans de 2,4% în 2012 şi 2,6% în 2013.
OECD a cerut liderilor UE să atenueze ritmul implementării măsurilor de austeritate, apreciind că reducerile agresive ale bugetului necesare pentru oprirea crizei datoriilor din zona euro ameninţă creşterea zonei euro şi a economiei mondiale.
"Există posibilitatea atenuării ritmului reducerii datoriilor în unele state. Pentru Spania şi alte ţări, dacă va exista un declin neaşteptat al activităţii economice, atunci ajustările fiscale necesare trebuie făcute numai gradual", a declarat pentru Reuters Carlo Padoan, economist şef al OECD.
Spania, Franţa şi Olanda, la risc
Spania, Franţa şi Olanda nu vor reuşi să îndeplinească obiectivul reducerii deficitului la 3% din PIB în 2013 (sau mai puţin) dacă nu vor lua urgent măsuri, a avertizat Comisia Europeană luna acesta, ceea ce ar putea determina sancţiuni financiare, conform reglementărilor UE.
Dar economia Spaniei, deja în recesiune, ar putea înregistra un declin şi mai accentuat în acest an deoarece Madridul implementează măsuri de reducere a deficitului, sporind temerile că ţara ar putea avea nevoie de asistenţă financiară. Potrivit calculelor OECD, eforturile de reducere a deficitelor în timpul perioadei de recesiune sunt dăunătoare deoarece aproximativ o treime din reducerile planificate sunt şterse de contractarea economiei.
Premierul italian Mario Monti a câştigat un aliat în persoana noului preşedinte al Franţei, Francois Hollande, în încercarea de a determina Europa să se concentreze pe măsuri de stimulare a creşterii precum şi de a ţine sub control datoriile. Hollande se va întâlni cu premierul spaniol Mariano Rajoy la Paris înaintea summitului UE şi cei doi vor discuta probabil măsuri de stimulare a economiei şi de creare a locurilor de muncă.
OECD şi-a declarat sprijinul pentru acest tip de măsuri de stimulare a creşterii, susţinute de Hollande, Monti şi Rajoy. Printre aceste măsuri se află emiterea de obligaţiuni comune ale tuturor statelor din zona euro pentru recapitalizarea băncilor, majorarea resurselor Băncii Europene de Investiţii pentru a finanţa proiecte de infrastructură şi redirecţionarea fondurilor de dezvoltare ale UE pentru crearea locurilor de muncă.
"Ţinând cont de creşterea lentă a cererii sectorului privat în timpul perioadei prelungite de ajustări fiscale, acţiunile decise la nivel european ar putea ajuta la grăbirea procesului şi generarea unui mediu mai propice pentru succesul reformelor structurale. Măsurile UE vor întări activitatea prin sporirea încrederii şi succesul efortului de echilibrare a zonei euro", se arată în raportul OECD.